- OMS a pus la îndoială ideea că boala poate fi dificil de controlat din pricina cazurilor asimptomatice de coronavirus
- Persoanele tinere și sănătoase nu dezvoltă niciodată simptome sau dezvoltă un set de simptome foarte ușoare
- Au fost urmărite cazurile asimptomatice, dar și contactele acestora, iar transmisibilitatea coronavirusului a fost foarte rară
Pacienții care sunt infectați cu coronavirus, dar sunt asimptomatici nu determină răspândirea virusului, au declarat luni oficialii Organizației Mondiale a Sănătății, conform relatărilor CNBC.
Advertisment
OMS a pus la îndoială îngrijorările unor cercetători asupra faptului că boala poate fi dificil de controlat din cauza infecțiilor provenite de la asimptomatici.
Unele persoane, în special tinere și sănătoase, care sunt infectate cu coronavirus nu dezvoltă niciodată simptome sau dezvoltă doar simptome foarte ușoare. Alții ar putea să dezvolte simptome decât după câteva zile de la momentul infectării.
Recomandări
Dovada preliminară din primele focare a indicat că virusul s-ar putea răspândi de la om la om, chiar dacă purtătorul era asimptomatic.
Însă oficialii OMS spun acum că, deși asimptomaticii pot răspândi virusul, aceasta nu este principala modalitate de transmitere
„Din datele pe care le avem, se pare că este rar ca o persoană asimptomatică să transmită virusul mai departe, către o altă persoană”, a declarat Doctor Maria Van Kerkhove, șeful OMS pentru bolile emergente și unitatea de zoonoză, la o informare de presă susținută la birourile din Geneva ale Națiunilor Unite. „Este foarte rar”.
Van Kerkhove a spus că acțiunile guvernului ar trebui să se axeze pe detectarea și izolarea persoanelor infectate care prezintă simptome, dar și monitorizarea persoanelor care au intrat în contact cu acestea.
Ea a spus că unele studii au indicat o răspândire asimptomatică sau presimptomatică în casele de bătrâni și în mediul gospodăresc
Mai multe cercetări și date sunt necesare pentru a „răspunde cu adevărat” la întrebarea dacă coronavirusul se poate răspândi pe scară largă prin intermediul purtătorilor asimptomatici, a adăugat Van Kerkhove.
„Avem o serie de rapoarte din partea țărilor care efectuează o urmărire foarte detaliată asupra contactelor”, a spus ea.
„Urmăresc cazurile asimptomatice. Urmăresc contactele. Și nu găsesc transmisie secundară mai departe. Este foarte rar”, a mai adăugat Van Kerkhove.
Dacă răspândirea asimptomatică se dovedește a nu fi un factor principal al transmiterii coronavirusului, implicațiile politice ar putea fi extraordinare. Un raport al Centrului American pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, publicat la 1 aprilie, a menționat „potențialul transmiterii presimptomatice” ca motiv al importanței distanțării sociale.
„Aceste descoperiri sugerează, de asemenea, că pentru a controla pandemia, s-ar putea să nu fie suficient ca doar persoanele simptomatice să limiteze contactul cu alte persoane, având în vedere că și asimptomaticii ar putea transmite virusul”, a declarat studiul CDC.
Pentru a fi siguri, răspândirea asimptomatică și presimptomatică a virusului pare să fie posibilă, dar rămâne un lucru rar, a spus Van Kerkhove.
Această constatare are implicații importante în ceea ce privește modul de depistare a virusului și limitarea răspândirii acestuia.
„Ceva pe care ne dorim să ne concentrăm este urmărirea cazurilor cu simptome”, a spus Van Kerkhove. „Dacă am urma de fapt toate cazurile simptomatice, am izola acele cazuri, am urma contactele și am pune în carantină acele contacte, am reduce drastic” focarul, relatează CNBC.
- Trump o alege pe Pam Bondi pentru funcția de procuror general al SUA după retragerea lui Gaetz
- LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 1003. Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei
- LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 413. CPI emite mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant
- Fostul președinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, este acuzat de plănuirea unei lovituri de stat
- Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Partenerii noștri