• Cel puțin 17 milioane de persoane au îndeplinit criteriile OMS de COVID-19 lung – cu simptome care au durat cel puțin trei luni în 2020 și 2021, se arată în raport.
  • Modelarea sugerează că femeile sunt de două ori mai predispuse decât bărbații să se confrunte cu COVID-19 de lungă durată.
  • Una din trei femei și unul din cinci bărbați sunt susceptibile să dezvolte COVID-19 de lungă durată.

Noile cercetări sugerează că cel puțin 17 milioane de persoane din Uniunea Europeană ar fi putut prezenta simptome lungi ale COVID-19 în primii doi ani ai pandemiei de coronavirus, femeile fiind mai predispuse decât bărbații să sufere de această afecțiune, a anunțat marți Organizația Mondială a Sănătății.

Cercetarea, realizată pentru OMS/Europa, nu a fost clară cu privire la faptul dacă simptomele care persistă, reapar sau apar pentru prima dată la cel puțin o lună după o infecție cu COVID-19 au fost mai frecvente la persoanele vaccinate sau nevaccinate. Cel puțin 17 milioane de persoane au îndeplinit criteriile OMS de COVID-19 lung – cu simptome care au durat cel puțin trei luni în 2020 și 2021, se arată în raport.

Milioane de oameni din regiunea noastră, care se întinde între Europa și Asia Centrală, suferă de simptome debilitante la multe luni după infecția inițială cu COVID-19, a declarat Hans Henri P. Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, în timpul unei conferințe la Tel Aviv.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Modelarea sugerează, de asemenea, că femeile sunt de două ori mai predispuse decât bărbații să se confrunte cu COVID-19 de lungă durată, iar riscul crește dramatic în cazul infecțiilor severe care necesită spitalizare, se arată în raport. Una din trei femei și unul din cinci bărbați sunt susceptibile să dezvolte COVID-19 de lungă durată, potrivit raportului.

Să știm câte persoane sunt afectate și pentru cât timp este important pentru ca sistemele de sănătate și agențiile guvernamentale să dezvolte servicii de reabilitare și de sprijin, a declarat Christopher Murray, director al Institutului pentru Metrici și Evaluare în Sănătate, care a realizat cercetarea pentru OMS.