• Oncologii din Canada afirmă că măsurile de izolare ar putea duce la un „tsunami al cazurilor de cancer”.
  • Medicii spun că în urma crizei COVID va apărea criza bolnavilor de cancer care nu au putut să-și depisteze boala la timp.
  • În primul val al pandemiei s-a depistat o scădere de 97% în screeningul pentru cancer mamar, în Canada.

Medicii oncologi se tem de un „tsunami de cazuri de cancer” în urma măsurilor de izolare impuse de restricțiile COVID, relatează CBC.

Specialiștii se tem că pandemia și măsurile de siguranță ar putea contribui la o altă criza, cea a bolnavilor de cancer care nu pot fi detectați.

„Suntem îngrijorați de faptul că ar putea să apară un tsunami de cazuri de cancer”, a spus Keith Stewart, directorul Centrului de Tratare a Cancerului Princess Margaret din Toronto.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Medicii spun că din ce în ce mai puține persoane merg la analize pentru depistarea cancerului, iar scăderea coincide cu începutul pandemiei în Canada, adică luna martie.

Oncologii afirmă că mai puține persoane la spital nu înseamnă mai puține cazuri de cancer, ci mai puține persoane depistate. Prin urmare, bolnavii de cancer nu pot primi tratamentul de care au nevoie.

Screeningul pentru depistarea cancerului a scăzut considerabil în Canada

Pe perioada primului val al pandemiei, de la 15 martie la 31 mai, numărul persoanelor din Ontario care au mers la analize pentru depistarea a trei tipuri de cancer a scăzut considerabil:

  • Cancerul mamar: O scădere de 97% în screeningul pentru depistarea cancerului mamar, prin intermediul programului Ontario Breast Screen Program;
  • Cancerul de col uterin: O scădere de 88% în frecvența testelor Papanicolau, prin intermediul Ontario Cervical Screening Program;
  • Cancerul de colon: O scădere de 73% în procedurile de coprocultură, realizate prin intermediul ColonCancerCheck.

Ce înseamnă mai puține analize pentru depistarea cancerului

Medicii spun că mai puține screening-uri pentru cancer înseamnă mai mulți oameni bolnavi care nu știu că suferă de această boală.

„Opțiunile de tratament sunt mai puține, iar urmările pot fi din cele mai grave”, a explicat Stuart Edmonds, vice-președinte executiv la Canadian Cancer Society.

Un studiu britanic afirmă că 3.500 de decese cauzate de cancer ar putea fi evitate dacă s-ar putea derula screeningurile în mod normal.

Cu alte cuvinte, 3.500 de oameni din Canada ar putea murit de cancer de sân, cancer intestinal, de plămâni sau esofagian dacă boala nu este detectată la timp.