Organele atacate de coronavirus. Oamenii de ştiinţă: „Nu e un simplu virus respirator“

amenii de ştiinţă: „Nu e un simplu virus respirator“

„Credeam că SARS-CoV-2 este doar un virus respirator. Se dovedeşte că atacă şi pancreasul, inima, ficatul, creierul, rinichii şi alte organe. Nu am luat asta în calcul la început„, a spus pentru Reuters dr. Eric Topol, cardiolog şi director al Institutului de Cercetare Scripps din California.

Pe lângă afecţiunile respiratorii, dacă ești bolnav de coronavirus poți experimenta tulburări de coagulare a sângelui care pot duce la accidente vasculare cerebrale şi inflamaţii extreme, care atacă mai multe sisteme de organe. Virusul poate provoca, de asemenea, complicaţii neurologice care variază de la cefalee, ameţeli şi pierderea gustului sau a mirosului până la convulsii.

„Manifestările COVID-19 sunt extrem de diverse şi, am putea spune, unice”, crede dr. Sadiya Khan, cardiolog din Chicago. Dacă ai afecţiuni cardiace faci parte dintr-o categorie de risc mai mare în ceea ce priveşte eventualele complicaţii, a mai spus dr. Khan. Ceea ce este surprinzător în legătură cu noul coronavirus este chiar gradul uriaş în care afectează organele din afara sistemului respirator.

Pacienţii care au petrecut săptămâni întregi internaţi în unitatea de terapie intensivă, ventilaţi mecanic, vor avea mult de aşteptat pentru a se recupera. „Durează până la 7 zile pentru a redobândi forţa pierdută într-o singură zi de spitalizare”, spune dr. Khan. „Cu cât eşti mai înaintat în vârstă, cu atât este mai greu. E posibil să nu îţi mai revii niciodată pe deplin.”

Oamenii de ştiinţă încep abia acum să înţeleagă mai bine fenomenul COVID-19, mărturisește directorul adjunct al Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, Jay Butler. 

Exit mobile version