• Oamenii de ştiinţă consideră că ipoteza accidentului de laborator nu trebuie să fie exclusă
  • „Cele două ipoteze nu au primit aceeași considerație”, subliniază cercetătorii în corespondența lor
  • Oamenii de știință americani solicită o investigație „transparentă și obiectivă”

Aproximativ douăzeci de cercetători consideră că responsabilitatea Institutului de Virologie Wuhan în răspândirea virusului a fost respinsă pe nedrept, relatează Le Figaro.

Într-o scrisoare publicată pe 13 mai în revista americană Science, 20 de oameni de știință atestă că originea accidentală a virusului, care ar fi putut scăpa din laboratorul din Wuhan, China, a fost în mod greșit exclusă.

În mai 2020, echipa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) responsabilă de studierea originii virusului a evaluat astfel ipoteza „revărsării zoonotice” ca „probabilă sau chiar foarte probabilă”, în detrimentul unui incident uman „extrem de puțin probabil” , fără a exista însă „vreo concluzie care să favorizeze în mod clar o propagare naturală sau un accident de laborator”, estimează oamenii de știință.

Recomandări

IOHANNIS: NU E VINA NIMĂNUI
CUM TE AFECTEAZĂ CLIMA
CE RATING DĂ FITCH?
CARE-I MODA ÎN 2025?
UNDE FACI COWORKING?
CARE-I TRENDUL PE TIKTOK?

Cu toate acestea, această concluzie a fost dată, potrivit lor, de partea chineză a echipei OMS. „Cele două ipoteze nu au primit aceeași considerație”, subliniază cercetătorii în corespondența lor.

Această publicație vine la puţin timp după dezvăluirea pe Twitter a trei lucrări academice efectuate între 2014 și 2019 la Institutul de Virologie Wuhan (WIV). Distribuite după relatarea unui om de știință anonim, cele trei memorii, care au rămas până acum în arhive în ciuda informațiilor importante pe care le conțin, menționează în special neconcordanțe cu datele furnizate de WIV de la începutul pandemiei despre natura coronavirusurilor depozitate în laborator și a experimentelor efectuate pe acești viruși. Potrivit mai multor experți consultați de Le Monde, studiul pune chiar sub semnul întrebării integritatea secvențelor genetice virale publicate în ultimele luni de către institut pentru a explica aspectul virusului.

Oamenii de știință americani solicită o investigație „transparentă și obiectivă”, cerând să nu favorizeze nicio ipoteză până nu vor fi colectate mai multe date. Printre semnatari se regăsesc microbiologul David Relman de la Universitatea Stanford și virologul Jesse Bloom de la Universitatea din Washington, dar și Ralph Baric, printre cei mai buni specialiști din lume în coronavirusuri și care a lucrat deja îndeaproape cu WIV.