• Oamenii de știință au recomandat includerea pangolinelor în căutarea originii coronavirusului.
  • Experții nu exclud posibilitatea ca virusul să fi circulat deja în alte țări, înainte de a fi descoperit în orașul chinez Wuhan.
  • Criticii susțin că autoritățile din China nu le-a acordat celor 17 experți internaționali tot accesul dorit și au exercitat presiuni în pregătirea raportului.

În afară de lilieci, pangolinii sunt, de asemenea, vizați de cercetători ca posibilă sursă a pandemiei de coronavirus, transmite DPA.

Oamenii de știință au recomandat includerea pangolinelor în căutarea originii coronavirusului, care a făcut apoi saltul la oameni. De asemenea, nurcile și pisicile ar putea fi gazde ale virusului, au scris în raportul lor final oamenii de știință care au căutat sursa virusului în China.

Totodată, experții nu exclud posibilitatea ca virusul să fi circulat deja în alte țări, înainte de a fi descoperit în orașul chinez Wuhan, în decembrie.

Recomandări

VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?

Raportul urma să fie prezentat marți reprezentanților celor 194 de state membre ale OMS la Geneva și apoi publicat online.

Criticii susțin că autoritățile din China nu le-a acordat celor 17 experți internaționali tot accesul dorit și au exercitat presiuni în pregătirea raportului. Cu toate acestea, participanții au negat acest lucru.

Ipoteza conform căreia virusul ar fi scăpat accidental dintr-un laborator și s-a răspândit este considerată „extrem de puțin probabilă”, potrivit experților.

O analiză genetică a arătat că tulpina virusului era identică în proporţie de 96% cu cea găsită la lilieci.

În plus, faţă de aceste descoperiri, experţii sunt foarte susceptibili şi când vine vorba de nurci şi pisici, care pot pot transmite virusul oamenilor.

”Speciile gazdă intermediare pot include nurcile, pangolinii, iepurii, câinii raton şi pisicile domesticite care pot fi infectate de SARS-CoV-2 sau specii precum bursucii dihor şi mustelidele care s-au dovedit a fi infectate de SARS -CoV în timpul focarului din provincia Guangdong, China”, adaugă experţii.