• Noi rapoarte arată că suntem din ce în ce mai deprimați.
  • Peste 320 de milioane de persoane suferă de depresie la nivel mondial.
  • Cu 18% mai mult decât în urmă cu zece ani.

În ultima vreme, există o boală care câștigă teren și care nu pare dispusă să ne dea niciun răgaz: depresia. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că cel puțin 322 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de această boală, cu 18% mai mult decât în urmă cu un deceniu, conform El Pais. Cunoscută și sub numele de tulburare depresivă majoră, aceasta se caracterizează prin dispoziție scăzută, scăderea interesului, afectarea funcțiilor cognitive și probleme de somn sau de apetit. Este recurentă și costisitoare, cu tendința de a deveni cronică, și provoacă suferință și handicap.

Știm care sunt cauzele? Din păcate, nu știm. Cu toate acestea, există suficiente studii privind factorii de risc, adică caracteristicile și circumstanțele care cresc probabilitatea de a cădea în ghearele acestei boli.

Unele, așa cum dictează bunul simț, sunt legate de evenimente dramatice ale vieții, cum ar fi moartea unei persoane dragi sau diagnosticarea unei boli grave. Cu toate acestea, există mulți alți factori de risc pentru depresie care nu sunt la fel de bine cunoscuți, dar care sunt totuși importanți.

Recomandări

CE SE ALEGE DE AMERICA?
SECURITATE LA COTE MAXIME
CE SE ALEGE DE AMERICA?
CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU

Aceștia includ:

  • Factori socio-demografici: Numărul femeilor depresive este de două ori mai mare.
  • Factori genetici: predispoziția la depresie este moștenită
  • Factori neurologici: amigdala este hiperactivă
    Factori personali: introversia și autocritica excesivă
    Experiențele negative

Factori socio-demografici: Numărul femeilor depresive este de două ori mai mare.

Poate că cel mai consistent și mai bine cunoscut factor de risc pentru depresie în cadrul factorilor sociodemografici este sexul. La nivel universal, indiferent de țară sau cultură, femeile sunt de două ori mai predispuse la depresie decât bărbații după pubertate.

De asemenea, s-a constatat că depresia este mai frecventă la persoanele cu venituri mici, șomeri și care locuiesc în zonele urbane.

Comorbiditate

Probabil că unul dintre cele mai frapante aspecte ale depresiei este faptul că aceasta este adesea însoțită de alte tulburări psihice. În special, tulburările de anxietate, tulburările legate de substanțe, tulburările alimentare și problemele de somn.

Pe de altă parte, bolile medicale cronice sau severe reprezintă un factor de risc pentru depresie. În plus, s-a constatat că depresia este asociată cu o gamă largă de boli fizice: infarctul miocardic acut, astmul, cancerele, aritmia cardiacă, sindromul coronarian cronic, boala pulmonară obstructivă cronică, insuficiența cardiacă congestivă, unele boli neurologice precum Alzheimer sau epilepsia, problemele tiroidiene, diabetul, obezitatea, unele patologii ale sistemului digestiv, hipertensiunea arterială, osteoartrita, osteoporoza, insuficiența renală, artrita reumatoidă, accidentul vascular cerebral… Fără a uita fibromialgia și oboseala cronică.

Luarea în considerare a tuturor acestor factori poate ajuta la prevenirea, dar și la o mai bună înțelegere a depresiei. Și poate că ne va permite să oprim avansul acestui ucigaș silențios.