- Părintele Profesor Constantin Necula a vorbit în emisiunea „ȘTIU” despre vaccinul anti-COVID, vaccinare, informare corectă și tratament pentru optimism.
- Părintele Prof. Constantin Necula: „Nu de la preot trebuie să primească oamenii răspunsuri. Preotul nu este Dumnezeu. Eu îi îndrept pe oameni spre medici”.
- Părintele Prof. Constantin Necula: „Orice fel de agresivitate în informație dăunează grav oricărei campanii de vaccinare”.
Întrebat ce părere are despre vaccinul anti-COVID, Părintele Prof. Constantin Necula a spus că atunci când transformi medicina în ideologie riști să naști „rezistențe ideologice”.
Advertisment
Părintele Prof. Constantin Necula: „Nu este cazul să-mi expun eu punctul de vedere aici. Mă privește personal și asta trebuie să învățăm și în presă, dar și în viața de zi cu zi: că medicina nu este o ideologie.
Când transformi medicina în ideologie riști să naști rezistențe ideologice.
Recomandări
Ce-i atât de grav că 55% dintre profesori nu vor să se vaccineze când Anglia a avut cifre mult mai mari, dar toată lumea tace. Franța și mai mari, toată lumea tace. Spre deosebire de ceilalți, profesorii au și capacitatea de a se informa în timp util și de a transforma informația într-una dintre metodele de luptă în ceea ce privește manipularea din acest punct de vedere”.
Părintele Prof. Constantin Necula: „Orice fel de agresivitate în informație dăunează grav oricărei campanii de vaccinare”
Părintele Prof. Constantin Necula: „Cred că una dintre marile probleme va fi aceasta, remarcată de domnul Adrain Enache: profesorii au o rezistență. Eu mă întreb câte teste s-au făcut profesorilor, câte teste rapide.
Mă întreb, în aceeași vreme, cine va face testul de alergeni. Suntem un popor cu mult mai multe alergii decât britanicii și toată lumea știe asta. Și uite așa ne vom învârti într-un cerc de constrângeri și libertăți pe care nu avem dreptul să le ideologizăm”.
Părintele Prof. Constantin Necula: „Eu le recomand, celor care se ocupă de vaccinare, să fie atenți la emisie, să comunice corect datele, să spună corect lucrurile pe care le au de spus și oameni informați corect vor avea atitudinea corectă”.
Părintele Prof. Constantin Necula: „Vom face totul pentru o protecție cât mai mare de vaccinați pe cap de locuitor. Atitudinea aceasta dăunează grav sănătății. Cum ai auzit, că trebuie să fim vaccinați în funcție de, în funcție de și în funcție de. Sănătatea nu este în funcție de nimic. Este un drept fundamental ce ține, în primul rând, de vocația celor care vor să facă actul medical să fie posibil.
Suntem în urmă cu controlul sănătății în foarte multe domenii. Ne-a luat luni de zile să implementăm un proiect de analize la nivel național.
Întâmplător, sunt biochimist și să știi că știu și rezistența la argumentul chimic asupra acestor lucruri. Sunt oameni inteligenți și oameni de cercetare care au rezervele lor.
Nimeni nu ne-a spus câți medici nu vor să facă vaccinul și de ce nu vor. Doar nu or fi ei mai proști. Împărțirea țării în proști și deștepți va fi falimentară.
Trebuie să știm ce avem de comunicat și cum să o facem. Le doresc succes comunicatorilor sociali, probabil în același grup strategic care au devălmășit informațiile și pe foarte mulți i-a costat viața”.
Părintele Prof. Constantin Necula: „Vom avea parte de niște izolete SF și apoi ne vom aduce aminte că nu avem filtre la izolete. Din punctul meu de vedere, cred că Guvernul a lansat la un moment dat, că nu era foarte sigură realizarea vaccinului, o chestiune legată de imunizarea de masă care, fie vorba între noi, odată atinsă a devenit un val foarte periculos. ATI-urile au intrat în disperare, spitalele au intrat în disperare. S-a făcut pasul în spate”.
Părintele Prof. Constantin Necula: „Iată ce spun oamenii, după ce primești vaccinul păstrezi masca, păstrezi carantina, stai cuminte acasă, păstrezi toate regulile de funcțiune socială”.
Părintele Prof. Constantin Necula: „Nu de la preot trebuie să primească oamenii răspunsuri. Preotul nu este Dumnezeu. Eu îi îndrept pe oameni spre medici”
Părintele Prof. Constantin Necula: „Abia acum vom vedea care sunt urmările, când lumea va avea interesul să spună dacă ceva nu este ok. Europenii sunt un pic mai guralivi când li se încalcă sănătatea, decât britanicii si americanii. Abia aștept să văd reacția Franței, Spaniei, Olandei la astfel de vaccinări. Ceea ce vreau sa spun este: nu de la preot trebuie să primească oamenii raspunsuri.
Eu am prieteni foarte buni medici și îi îndrept pe oameni spre ei. Nu sunt un specialist. Preotul nu este Dumnezeu.
Părintele Prof. Constantin Necula: „Dacă oamenii au propus acestă soluție, ea poate să aibă viabilitate. Dacă se confundă actul medical cu un act de forțare politică sau de sindicalism etic, suntem în afara actului medical. Nimeni nu face vaccin de gura nimănui”.
Părintele Prof. Constantin Necula: „Nu vi separe ciudat când intră un parlamentar fără mască la președintele României, dar intervine peste amârâții ăștia care bat toba ca să ridice moralul țării”.
Părintele Prof. Constantin Necula: „De azi dimineață mă gândesc la un citat din Steinhardt care mă macină la suflet: spune că el nu a avut nimic cu gardienii din penitenciarele comuniste, l-au durut gardienii cu exces de zel”.
Părintele Prof. Constantin Necula: „Avem nevoie de un plan de revenire din tristețe. Cum vaccinăm cu optimism medicii din prima linie pe care nu-i schimbăm pe atâtea luni?”
Părintele Prof. Constantin Necula: „Fericirea, cum o măsurăm noi în bani și în realizări de genul ăsta nu este fericire. Am văzut oameni ieșind din spitale COVID, săraci lipiți pământului, sărutând pământul că sunt în viață. Fericirea este să-ți cunoști locul și limita”.
Părintele Prof. Constantin Necula: „Avem un plan de revenire din tristețe? O să avem un plan de vindecare a ipohondriei care a cuprins cam 60% din oameni?”.
Părintele Prof. Constantin Necula: „Trebuie să citim jurnalele de medicină și să avem răbdare. Pentru că s-ar putea naște o rezistență pe care nu cred că o merită medicii în acest moment.
Cum vaccinăm cu optimism medicii din linia întâi pe care nu-i schimbăm de atâtea luni? Asistentele care suferă în pampers. Chiar atât de greu era să schimbăm combinezoanele de două-trei ori, să aibă demnitate acei oameni la locul de muncă?
Ne-a șocat un pic că nu mai avem femei în Parlament. Dar când or să dispară și din asistența medicală din cauza efortului suprauman la care au fost suspuse. Cât mai rezistă mămicile acelea acolo? Dar copiii lor acasă? Acestea sunt temele de gândit”.
Partenerii noștri