- Pfizer are o eficacitate de 95% și a fost folosit pentru vaccinare în întraga lume
- Moderna a fost al doilea vaccin aprobat cu o eficacitate de 94,1%
- Vaccinul produs de AstraZeneca are o eficacitate de 62%
Pfizer, Moderna sau AstraZeneca. Ai trei opțiuni în acest moment și fiecare are eficiență mare.
Advertisment
În plus, nu sunt reacții adverse grave înregistrate de pe urma niciunuia dintre cele trei vaccinuri. Cu toate astea, sunt mulți care nu au aceeași încredere în firmele producătoare. Pe de o parte sunt cei care nu vor să audă de vaccin cu ARN mesager, deci refuză Pfizer și Moderna, pe de altă parte sunt cei care spun nu la AstraZeneca, pentru că au auzit de problemele la cei de peste 65 de ani.
Temerile sunt nejustificate în ambele tabere, spune medicul Sandra Alexiu: „Oamenii își doresc să aleagă din cauza fricii și a panicii și a dorinței de a scăpa cât mai repede din această situație. În realitate, orice vaccin care are o eficacitate peste 50% ne ajută să facem un pas înainte spre oprirea pandemiei și să oprim cazurile grave”.
Recomandări
Matei are 22 de ani. A respectat cu strictețe măsurile de siguranță și igienă și a reușit să se ferească de infecția cu virusul Sars-Cov-2. Vrea să se vaccineze, a studiat cu atenție informațiile despre fiecare ser în parte și a ales: vrea vaccinul de la Pfizer.
„Merg pe principiul că a fost și cel mai testat până acum pe populație și nu am auzit cazuri foarte grave de efecte adverse, deci pe el aș merge ca siguranță”, spune Matei.
Campania de vaccinare în România a început pe 27 decembrie cu vaccinul Pfizer. Pe 4 februarie cu serul de la Moderna și pe 15 februarie cu AstraZeneca. În total, până acum s-au vaccinat peste 850 de mii de români.
Partenerii noștri