- Pfizer și BioNTech au demarat studiul clinic pentru vaccinul specific variantei Omicron.
- Cele două companii spun că viitorul vaccin ar trebui să aibă un nivel similar de protecție împotriva Omicron, dar cu o durată mai lungă de protecție.
- Vaccinul specific Omicron va fi administrat sub forma unei doze de 30 de micrograme, la fel ca și vaccinul actual.
Pfizer și BioNTech încep studiul clinic pentru vaccinul specific variantei Omicron, au anunțat marți cele două companii, într-un comunicat de presă.
În cadrul studiului, va fi evaluat vaccinul specific noii variante și vor fi luate în calcul: siguranța, tolerabilitatea și nivelul de răspuns imunitar, atât ca serie primară, cât și ca doză de rapel, la un număr de până la 1.420 de adulți sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani.
„În timp ce cercetările actuale și datele din lumea reală arată că rapelurile continuă să ofere un nivel ridicat de protecție împotriva bolii severe și a spitalizării cu Omicron, recunoaștem necesitatea de a fi pregătiți în cazul în care această protecție scade în timp și pentru a ajuta potențial la abordarea Omicron și a noilor variante în viitor”, a declarat în comunicat vicepreședinte senior și șef al departamentului de cercetare și dezvoltare a vaccinurilor din cadrul Pfizer, Kathrin Jansen.
Cum este realizat studiul pentru vaccinul specific Omicron
În cadrul studiului, participanții din prima cohortă au primit două doze din actualul vaccin Pfizer Covid-19 cu cel puțin 90 până la 180 de zile înainte de studiu. Aceștia vor primi una sau două doze de vaccin specific Omicron.
Participanții din a doua cohortă au primit trei doze de vaccin Pfizer Covid-19 actual cu cel puțin 90 până la 180 de zile înainte de studiu. Aceștia vor primi o doză din actualul vaccin Pfizer Covid-19 sau din vaccinul specific Omicron.
Participanții din cea de-a treia cohortă nu au primit niciun vaccin Covid-19. Aceștia vor primi trei doze de vaccin specific Omicron.
„În urma Omicron, investigăm proactiv și fabricăm în mod riscant un vaccin bazat pe Omicron, în cazul în care ar fi necesar, dar, desigur, trebuie să avem rezultate și discuții cu autoritățile sanitare, precum și aprobări înainte de a fi implementat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pfizer, pentru CNN.
Cele două companii farmaceutice au precizat că producția de vaccinuri preconizată nu va fi afectată în cazul în care companiile vor trebui să treacă la noul vaccin, cu o durată mai mare de protecție.
„Acest studiu face parte din abordarea noastră bazată pe știință pentru a dezvolta un vaccin bazat pe variante care să atingă un nivel similar de protecție împotriva Omicron, așa cum s-a întâmplat cu variantele anterioare, dar cu o durată mai lungă de protecție.”, a explicat prof. Ugur Sahin, CEO și cofondator al BioNTech, într-un comunicat al companiei.
Companiile au subliniat, de asemenea, că persoanele care au primit doze de rapel ale vaccinului actual „mențin un nivel ridicat de protecție împotriva variantei noi, în special împotriva bolilor grave și a spitalizărilor”.
Un nou studiu de laborator sugerează că anticorpii împotriva noii variante de coronavirus rămân rezistenți la patru luni după o a treia doză de vaccin Pfizer/BioNTech.
„Datele suplimentare privind eficacitatea în lumea reală și investigațiile de laborator vor informa în continuare cu privire la durata protecției, la necesitatea potențială a unei doze suplimentare la o dată ulterioară și dacă este necesar un vaccin modificat Omicron”, se arată în studiul realizat de cercetătorii de la University of Texas Medical Branch, Pfizer și BioNTech, conform CNN.
Vaccinul specific Omicron va fi administrat sub forma unei doze de 30 de micrograme, la fel ca și vaccinul actual.