• Mai multe spitale din București au, începând de duminică, centre de recoltare a probelor biologice.
  • Măsura vine ca urmare a numeroaselor solicitări pe care Ambulanța București-Ilfov a trebuit să le preia.
  • Testele din centrele de recoltare din spitale vor fi teste PCR, destinate persoanelor cu simptomatologie asociată infectării cu Sars-Cov-2.

Noi centre de recoltare în spitalele din Capitală. Ministerul Sănătății a anunțat sâmbătă că, începând de duminică, în mai multe spitale din București se vor găsi centre de recoltare a probelor biologice. Măsura anunțată de Ministerul Sănătății a fost luată în condițiile în care Ambulanța București-Ilfov nu mai face față solicitărilor.

În prezent, persoanele care solicită testare la domiciliu sunt nevoite să aștepte peste 72 de ore.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat duminică pentru Aleph News care este procesul prin care vor funcționa acest tip de centre de recoltare.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Cum vor funcționa centrele de recoltare din spitalele bucureștene

Este vorba despre același sistem utilizat pentru solicitările către ambulanță. Practic, o persoană care are simptome se adresează dispeceratului de la Direcția de Sănătate Publică a municipiului București sau, dacă e din Ilfov, serviciului 112, care redirecționează la același dispecerat și, în urma discuției cu operatorul și a constatării legate de statusul persoanei – dacă e vârstnică, ori într-o grupă de risc sau după simptomatologia pe care o descrie persoana respectivă – ea este îndrumată către unul dintre aceste centre, cel mai apropiat de domiciliu. Acolo i se prelevează o probă, după care omul se întoarce acasă și așteaptă rezultatul.”, a explicat ministrul Alexandru Rafila.

De asemenea, ministrul Sănătății a precizat că testele folosite vor fi teste PCR, iar acestea vor fi utilizate doar în cazul persoanelor care prezintă simptome associate infectării cu Sars-Cov-2.

„Da, sunt teste PCR. Așa sunt și cele pe care le ia ambulanța, dar ele sunt strict rezervate persoanelor care au simptomatologie, nu oricui, care are ideea să se testeze, pentru că, vă dați seama că, nicăieri în lume nu există o așa capacitate să faci teste PCR pentru oricine. Important este ca lumea să înțeleagă acest lucru și să păstrăm testarea pentru cei care au cu adevărat nevoie de test. Altfel, ajungem să testăm persoane la care relevanța testării nu există și e important să fim, din punctul ăsta de vedere, serioși și responsabili, așa cum am fost și noi, pentru că am căutat o soluție rapidă la această situație[…].”, a declarat ministrul Rafila.

Ministrul Sănătății spune că, probele care se vor strânge vor fi strânse de două ori în cursul unei zile și vor fi trimise la centrele respective. Mai departe, acestea vor fi  direcționate de către DSP și Ambulanță la rețeaua de laboratoare care lucrează.

Începând de miercuri, va începe vaccinarea pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani

„Nu am făcut estimări, dar sunt înscrieri pe platforma de vaccinare. Noi avem, într-o primă tranșă, peste 100.000 de doze care vor veni pe data de 25 ianuarie și, în funcție de solicitări, o să suplimentăm această cantitate.”, a declarat ministrul Rafila cu privire la vaccinurile pentru copii.

Ministrul Alexandru Rafila estimează că, săptămâna următoare s-ar putea înregistra între 25.000 sau 30.000 de infectări pe zi. Acesta a spus că se așteaptă ca această creștere să se încheie, într-un interval de două săptămâni de acum încolo.