• India, acum al treilea producător de medicamente din lume, se mândrește cu unele dintre cele mai mici costuri de producție. 
  • Potrivit cifrelor oficiale ale guvernului, India importă aproximativ 68% din ingredientele sale farmaceutice active din China.
  • Medicamente cum ar fi penicilina, cefalosporinele și azitromicina sunt distribuite în procent mare de către furnizorii chinezi.

India are un plan ambițios: acela de a deveni „farmacia lumii”. Cu toate acestea, în acest scop, a doua cea mai mare economie asiatică va trebui să își reducă dependența de China pentru importurile de materii prime. 

India, acum al treilea producător de medicamente din lume, se mândrește cu unele dintre cele mai mici costuri de producție. 

Aproximativ una din trei pastile consumate în Statele Unite și una din patru în Regatul Unit sunt fabricate în India. Cu toate acestea, sectorul farmaceutic de 42 de miliarde de dolari al Indiei este puternic dependent de China datorită ingredientelor farmaceutice cheie pe care aceasta le deține. 

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Potrivit cifrelor oficiale ale guvernului, India importă aproximativ 68% din ingredientele sale farmaceutice active din China, deoarece este o opțiune mai ieftină decât producerea lor pe plan intern. Un alt studiu independent realizat în 2021 a constatat că dependența Chinei de importurile anumitor antibiotice care salvează vieți este de aproximativ 90%. 

India va reduce dependența de China cu până la 35%

Medicamente cum ar fi penicilina, cefalosporinele și azitromicina sunt distribuite în procent mare de către furnizorii chinezi. Cu toate acestea, această situație poate începe în curând să se schimbe. În cadrul unui program guvernamental lansat în urmă cu doi ani, 35 de ingrediente farmaceutice active au fost produse în 32 de fabrici din India începând cu luna martie a acestui an. Se preconizează că această producție va reduce dependența de China cu până la 35% înainte de sfârșitul deceniului, scrie CNBC.

Schema de producție legată de stimulente a fost lansată pentru prima dată la jumătatea anului 2020, când tensiunile militare dintre India și China s-au declanșat brusc. Programul își propune să încurajeze companiile din toate sectoarele să crească producția locală cu 520 de miliarde de dolari până în 2025.

2 miliarde de dolari pentru companiile private indiene

Pentru sectorul farmaceutic, guvernul a alocat mai mult de 2 miliarde de dolari în stimulente atât pentru companiile private indiene, cât și pentru companii străine. Scopul este ca aceștia să înceapă să producă 53 de ingrediente active, pentru care India se bazează în prezent în principal pe China. Unele dintre cele mai mari companii farmaceutice din India, cum ar fi Pharmaceutical Industries, Aurobindo Pharma. În proiect sunt implicate laboratoarele Reddy, Lupin și Cipla.  

Un total de 34 de produse au fost aprobate în prima fază a schemei, producția fiind distribuită între 49 de producători. Guvernul speră că sectorul farmaceutic, evaluat în prezent la aproximativ 42 de miliarde de dolari, va ajunge la 65 de miliarde de dolari până în 2024 și între 120 de miliarde și 130 de miliarde de dolari până în 2030. India devine, de asemenea, un jucător cheie în efortul global de pandemie. Țara a livrat peste 201 milioane de doze de vaccin COVID-19 în aproximativ 100 de țări din Asia de Sud-Est, America de Sud, Europa, Africa și Orientul Mijlociu. 

India exportă vaccinuri atât prin inițiative finanțate de guvern, cât și prin platforma Covax. Țara a trebuit să suspende exporturile în aprilie 2021, când cazurile interne au avansat și au avut nevoie de mai multe vaccinuri acasă. Exporturile au fost reluate în octombrie a acelui an. Totodată mai mult de 80% dintre medicamentele antiretrovirale utilizate la nivel mondial pentru combaterea SIDA sunt furnizate și de companiile farmaceutice indiene.