• Un nou studiu dezvăluie relația dintre stres, obezitate și apetit.
  • Rezultatele au arătat că stresul afectează modul în care creierul răspunde la alimente.
  • În cadrul studiului au fost evaluate date de la 29 de adulți – 16 femei și 13 bărbați.

Cercetătorii de la Johns Hopkins Medicine au investigat dacă stresul poate crește pofta de mâncare la adulții obezi și slabi într-o serie de experimente care au folosit imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI), o tehnică de monitorizare a activității cerebrale în cadrul rețelelor din creier. Rezultatele au arătat că stresul afectează modul în care creierul răspunde la alimente și că atât persoanele slabe, cât și cele obeze răspund la indicii alimentare în regiunile cerebrale legate de recompensă și de control cognitiv.

Rezultatele studiului au fost publicate recent în revista PLOS ONE. În cadrul studiului au fost evaluate date de la 29 de adulți – 16 femei și 13 bărbați – dintre care 17 erau obezi și 12 slabi. Participanții au fost supuși la două scanări fMRI, una după un test de stres social și fiziologic.

În timpul ambelor scanări, participanții au fost supuși unui test de reactivitate la cuvinte alimentare. Acest test a constat în observarea modului în care creierul oamenilor a răspuns la cuvinte alimentare, cum ar fi elementele de meniu scrise pe o tablă. Cercetătorii le-au cerut participanților să își imagineze aspectul, mirosul și gustul fiecărui aliment, precum și cum s-ar simți dacă l-ar consuma chiar în acel moment, pentru a maximiza răspunsul apetitului creierului. De asemenea, aceștia au fost întrebați cât de mult își doreau fiecare fel de mâncare și dacă credeau că nu ar trebui să o mănânce, pentru a evalua modul în care vedeau luarea deciziilor legate de mâncare.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Experimentele au arătat că adulții obezi și cei slabi diferă într-o oarecare măsură în ceea ce privește răspunsurile cerebrale, adulții obezi prezentând o mai mică activare a regiunilor de control cognitiv la cuvintele alimentare, în special la alimentele bogate în calorii, cum ar fi, de exemplu, brânza la grătar”, spune cercetătorul principal Susan Carnell, Ph.D., profesor asociat de psihiatrie și științe comportamentale la Facultatea de Medicină a Universității Johns Hopkins.

Studiul a arătat, de asemenea, că stresul influențează răspunsurile creierului la alimente. De exemplu, persoanele obeze au prezentat o activare mai mare a cortexului orbitofrontal, o regiune a creierului care oferă recompense, după testul de stres. Am găsit, de asemenea, dovezi pentru legături între stresul subiectiv experimentat și răspunsurile cerebrale în ambele grupuri. De exemplu, persoanele slabe care au raportat un stres mai mare în urma testului au prezentat o activare mai mică a cortexului prefrontal dorsolateral, o zonă cerebrală cheie pentru controlul cognitiv”, spune Carnell.

Referință: Obezitatea și stresul acut modulează apetitul și răspunsurile neuronale în sarcina de reactivitate la cuvântul alimentar” de Susan Carnell, Leora Benson, Afroditi Papantoni, Liuyi Chen, Yuankai Huo, Zhishun Wang, Bradley S. Peterson și Allan Geliebter, PLOS ONE.