• Poluarea aerului îi costă pe locuitorii orașelor europene peste 190 mld. $/an.
  • Studiul a analizat poluanții principali: particulele, dioxidul de azot și ozonul.
  • Poluarea aerului crește factorii de risc pentru COVID-19.
  • Bucureștiul a pierdut 6,35 miliarde de euro din cauza poluării.
  • Londra a avut cel mai mare cost social cauzat de poluare.

Un raport al Alianței Europene pentru Sănătate Publică vine cu o analiză tragică. Poluarea aerului costă orașele europene 190 de miliarde de dolari pe an. Bucureștiul a pierdut 6,35 miliarde de euro din cauza poluării. În România, urmatoarele cele mai afectate orașe sunt Iași, Cluj și Timișoara.

Studiul a analizat cei trei poluanți principali ai aerului: particulele, dioxidul de azot și ozonul. Nici nu ar trebui să ne surprindă ca Bucureștiul se sufocă de la atâta poluare pentru că știm că avem probleme. Într-adevar, capitala României s-a clasat pe un loc rușinos. Doar Londra a întrecut Bucureștiul la acest capitol, care a avut cel mai mare cost social cauzat de poluare: aproximativ 11 miliarde de euro. Poluarea aerului provine în special de la o supraaglomerare a activităților de transport, din încalzirea gospodăriilor, industrie, iar lista poate continua la nesfârșit.

Există și soluții. Situația ar putea fi îmbunătățită prin politici publice în materie de transport, iar orașele pot reduce costurile prin încurajarea mobilităților non-poluante.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Poluarea aerului crește posibilitatea de a dezvolta condiții care prezintă factori de risc pentru Covid-19. În vară, indicele calității vieții aerului a publicat niște date care arată că poluarea aerului reduce speranța de viață pentru fiecare bărbat, femeie și copil cu aproape doi ani.