Portretul COVID al Republicii Moldova, în The Guardian: Cea mai săracă țară din Europa nu își permite să cumpere vaccinul anti-coronavirus

„Sunt bucuros să fac parte din prima linie și să văd cât de bine lucrează sistemul medical canadian”, a scris Alecu Mătrăgună într-o postare pe Facebook. „Dar sunt trist că am fost vaccinat înaintea mamei mele care lucrează în sistemul medical din Republica Moldova”, continuă moldoveanul. Astfel începe materialul din The Guardian, semnat de Paula Erizanu.

Alecu Mătrăgună este un tehnician cu ultrasunete care locuiește în Montreal. Mama lui în vârstă de 61 de ani, medic pediatru cu o experiență de peste 30 de ani, îi spune că nu are nici cea mai vagă idee când vaccinul anti-COVID ar putea fi disponibil pentru ea și pentru personalul medical (peste 53.300 de medici) din cea mai săracă țară din Europa.

Moldova, cea mai săracă țară din Europa, nu își permite să cumpere vaccinul anti-COVID

Guvernul Republicii Moldova nu se așteaptă să primească primul lot de vaccin înainte de sfârșitul lunii februarie, chiar și așa, calendarul este incert și plin de întârzieri din cauza procedurilor birocratice. Ucraina, Georgia și Armenia se află într-o situație similară. Așa arată „eșecul moral catastrofal” privind distribuția vaccinurilor, din spusele șefului Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Cele mai defavorizate țări din Europa se bazează pe programul Covax, o schemă globală de vaccinare împotriva noului coronavirus a oamenilor din ţările sărace sau cu venituri medii, condusă de OMS.

Obiectivul programului este de a livra cel puţin 2 miliarde de doze de vaccin până la sfârşitul lui 2021, pentru a putea imuniza 20% din populaţia cea mai vulnerabilă în 91 de ţări sărace sau cu venituri medii. În ceea ce privește restul dozelor de vaccin de care au nevoie, aceste țări caută ajutor la vecinii mai bogați.

„Sunt acasă, în Chișinău, din decembrie, iar știrile despre decesele legate de Covid-19 ale unor prieteni de familie, foști colegi sau personalități cunoscute sunt la ordinea zilei. Într-adevăr, rata mortalității generale în Moldova a crescut cu 21% între lunile mai și decembrie 2020, comparativ cu aceeași perioadă din 2019.”, povestește tânărul.

A așteptat 3 ore în frig, în curtea spitalului, pentru a primi un pat gratuit

Sistemul de sănătate din Republica Moldova este copleșit. Un bărbat în vârstă de 60 de ani, bolnav de Covid, a trebuit să aștepte un pat gratuit timp de trei ore în curtea spitalului, în frig. În primăvara anului trecut, pe internet circulau imagini șocante din spitalele din sate.

Într-un spital, un bărbat a murit în toaletă, iar personalul medical, lipsit de echipament de protecție, se temea să se apropie de el. Au trecut ore întregi. În cele din urmă, au cerut ajutorul altor pacienți cu Covid-19 să scoată corpul neînsuflețit și să îl acopere cu o pătură.

Cu o populație de 2,6 milioane de locuitori, Moldova a avut puțin sub 157.000 de cazuri oficiale Covid-19 și mai mult de 3.300 de decese. Cu toate astea, numărul real de infecții ar fi cu mult mai mare, deoarece guvernul a testat doar între 1.000 și 3.000 de persoane zilnic.

Doar medicii din prima linie sunt testați

De cele mai multe ori, persoanele cu simptome ușoare așteaptă săptămâni pentru a fi testați. Medicii din prima linie care lucrează în secțiile Covid sunt singurii medici care sunt testați.

Cazul lui Mătrăgună evidențiază una dintre cele mai cronice afecțiuni ale sistemului de sănătate din Republica Moldova. Doar o treime din lucrătorii în domeniul sănătății au vârsta de pensionare. Salariul mediu lunar al unui medic de familie este acum de aproximativ 430 de lire sterline, după o creștere de 30% în 2020. Pe lângă fondurile limitate, cei rămași acasă se luptă cu corupția și politizarea managementului spitalului. Mulți caută oportunități mai bune și sisteme mai echitabile în străinătate.

Exit mobile version