• Josiah Zayner, a.k.a ,,Do-it-yourself”, a renunțat la experimentul vaccinului
  • Vaccinul pe care era decis să-l testeze s-a dovedit a fi bun la maimuțele rhesus, care au dezvoltat imunitate
  • Încă de la începutul experimentului, au apărut complicațiile
  • În lume, zeci de vaccinuri Covid-19 sunt testate pe zeci de mii de oameni

Josiah Zayner, omul de știință ,,Do-it-yourself”, cunoscut pentru experimentele nebune pe care le face pe el însuși, susține că anatomia umană este prea dezordonată pentru a avea o imagine clară despre vaccin. Planul lui Josiah era simplu: să refacă un vaccin de Covid-19 care a funcționat pe maimuțe, să-l testeze pe el însuși și după aceea să monitorizeze experimentul online. Dar acum, planul s-a destrămat, relatează bloomberg.com  

În lume, zeci de vaccinuri Covid-19 sunt testate pe zeci de mii de oameni. În timp ce vaccinurile necesită ani pentru a fi finalizate, oamenii de știință din SUA se grăbesc să producă unul în câteva luni.

Josiah Zayner, pe vremuri cercetător la NASA, care a decis să se reprofileze spre experimente în care e propriul său cobai, era sigur că prin testarea vaccinului pe el însuși, fără să fie sub observația unităților sanitare, va găsi mai rapid și mai ieftin vaccinul salvator. De fapt, Zayner a descoperit că testarea unui vaccin este mult, mult mai complicată decât și-a imaginat.

Recomandări

ALERTĂ ÎN MAREA BALTICĂ
CARE-I ADEVĂRUL?
APUNE ERA TIKTOK?
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
OLD MUSIC IS BACK
MOMENTELE ANULUI ÎN ATP

Deși experimentul său părea promițător, fostul cercetător NASA s-a ales în final cu mai multe întrebări decât răspunsuri. De exemplu, nu și-a dat seama dacă anticorpii pe care i-a descoperit în corpul lui, în mărimi extrem de mici, înainte de a începe experimentul, au contribuit sau nu la rezultatul final.

O bună perioadă de timp, biohackerii de felul lui au considerat că pot face știința să se miște mai repede.

De data asta, Zayner și-a schimbat părerea: „Oamenii au o anatomie prea complexă. Rezultatele vor fi dezordonate. Experimentele sunt dezordonate. E clar că dacă testezi 30.000 oameni, dezordinea asta devine obișnuită”.

În prezent, SUA se află în cea mai mare goană după vaccin – după spusele lui Trump, ar trebui să existe un vaccin pe piață înainte de alegerile de pe 3 noiembrie – însă Zeyner avertizează că găsirea unui vaccin este un proces lung, care n-ar trebui grăbit. O primă-fază promițătoare a unui vaccin e doar atât: promițătoare.

Inițial, Zayner a numit acest experiment ,,Proiectul McAfee”, aluzie la software-ul antivirus.  Vaccinul pe care era decis să-l testeze s-a dovedit a fi bun la maimuțele rhesus, în care a declanșat imunitate, conform unei lucrări publicate în luna mai. Zayner a reușit să comande aceeași formulă pe care cercetătorii o folosiseră.

Planul era ca el și cu încă doi colegi biohackeri – Daria Dantseva în Ucraina, și David Ishee în Mississippi -să testeze pe ei înșiși preparatul pe care l-au comandat online, iar apoi, să transmită în direct întregul proces online pe parcursul mai multor luni.

Însă încă de la începutul experimentului, au apărut complicațiile.

Înainte de a încerca vaccinul pe el, Zayner și-a făcut un test la Lab Corp Inc., în urma căruia a aflat că nu avea anticorpi împotriva virusului. La scurt timp însă, și-a făcut încă un test de unul singur, și a descoperit că avea de fapt niște anticorpi, doar că nu suficienți pentru a apărea pozitivi la testul inițial efectuat la Lab Corp Inc.

Această neclaritate l-a făcut pe Zayner să-și pună întrebări legate de propriul corp, renunțând în cele din urmă la experiment.

Mai mult, a afirmat că a devenit un pic sceptic legat de experimentele pe el însuși în general. În ceea ce privește vaccinul, Zayner a ajuns la următoarea concluzie: ,,Testările pe scară largă sunt probabil necesare, pentru că întregul proces e foarte dezordonat”.