- Pentru prima dată, un rinichi de porc a fost transplantat la un om fără a declanșa o respingere imediată din partea sistemului imunitar al primitorului
- Procedura efectuată la NYU Langone Health din New York a implicat utilizarea unui porc ale cărui gene au fost modificate astfel încât țesuturile sale să nu mai conțină o moleculă cunoscută pentru declanșarea unei respingeri aproape imediate.
- Timp de trei zile, noul rinichi a fost atașat la vasele sale de sânge și a fost menținut în afara corpului ei, permițând cercetătorilor să aibă acces la el.
Pentru prima dată, un rinichi de porc a fost transplantat la un om fără a declanșa o respingere imediată din partea sistemului imunitar al primitorului, un progres potențial major care ar putea contribui în cele din urmă la reducerea penuriei de organe umane pentru transplant.
Advertisment
Procedura efectuată la NYU Langone Health din New York a implicat utilizarea unui porc ale cărui gene au fost modificate astfel încât țesuturile sale să nu mai conțină o moleculă cunoscută pentru declanșarea unei respingeri aproape imediate.
Primitorul a fost un pacient în moarte cerebrală cu semne de disfuncție renală, a cărui familie și-a dat acordul pentru experiment înainte de a fi deconectată de la aparate, au declarat cercetătorii pentru Reuters.
Nivelul de creatinină al primitorului a revenit la normal după transplant
Timp de trei zile, noul rinichi a fost atașat la vasele sale de sânge și a fost menținut în afara corpului ei, permițând cercetătorilor să aibă acces la el.
Rezultatele testelor privind funcția rinichiului transplantat „păreau destul de normale„, a declarat chirurgul transplantolog Dr. Robert Montgomery, care a condus studiul.
Recomandări
Rinichiul a produs „cantitatea de urină la care te-ai aștepta” de la un rinichi uman transplantat, a spus el, și nu a existat nicio dovadă a respingerii viguroase și timpurii observate atunci când rinichii de porc nemodificați sunt transplantați la primate non-umane.
Nivelul anormal de creatinină al primitorului – un indicator al unei funcții renale deficitare – a revenit la normal după transplant, a spus Montgomery.
Aproape 100.000 de persoane așteapta un transplant de organe
În Statele Unite, aproape 107.000 de persoane așteaptă în prezent un transplant de organe, dintre care peste 90.000 așteaptă un rinichi, potrivit United Network for Organ Sharing. Timpul de așteptare pentru un rinichi este în medie de trei până la cinci ani.
Cercetătorii lucrează de zeci de ani la posibilitatea de a folosi organe de animale pentru transplanturi, dar au fost blocați de modul în care se poate preveni respingerea imediată de către organismul uman.
Cercetătorii au colaborat cu specialiști în etică medicală, experți juridici și în domeniul religios pentru a examina conceptul înainte de a cere unei familii accesul temporar la un pacient aflat în moarte cerebrală, a declarat Montgomery.
Partenerii noștri