• În China au început deja să se organizeze petreceri în spații închise
  • Poluarea a revenit și ea la normal, pe lângă aglomerația din orașe
  • Guvernul chinez a făcut tot ce i-a stat în putință pentru propagandă
  • Acum, chinezii se tem de europeni, își pun măști și stau la distanță

Epicentrul pandemiei Covid-19 în ianuarie, este acum dat exemplu de China. După ce au stopat cu succes răspândirea virusului, locuitorii din Wuhan și-au reluat viața de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat vreodată. Sau aproape.

Fără mască. Fără dezinfectant la îndemână. Fără distanțare socială. O explozie de bucurie. Asta pentru că pandemia i-a inchis pe locuitori în apartamentele lor timp de 76 de zile.

Pe 15 august, parcul acvatic Wuhan Maya Beach, unul dintre cele mai mari parcuri acvatice din Asia, a fost transformat într-un club de noapte gigant.

Centrele comerciale pline de oameni

Strazile pietonale, centrele comerciale și parcurile de agrement sunt pline, zi și noapte. Locuitorii din Wuhan nu mai ezită să intre la restaurant pentru a gusta specialități locale, tăiței cu sos de arahide sau gât de rață, marinate și condimentate.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Îndreptându-și camera pentru a surprinde acest val de entuziasm asa cum imortalizase orașul înghețat în mijlocul iernii, francezul Frédéric Domeck străbate mulțimea din strada Hanjie, unde magazinele de îmbrăcăminte și buticurile de lux și-au reaprins neoanele.

Stabilit în Wuhan din 2012 împreună cu soția sa, acest profesor de franceză în vârstă de 54 de ani a mers acum câteva zile în parcul de distracții Happy Valley, împreună cu fiica sa de 9 ani. Înarmat cu aplicația WeChat descărcată pe telefonul său, tot ce trebuia să facă era să-și arate codul QR verde, sinonim cu o stare bună de sănătate, pentru a i se permite să intre. Acest cod QR, pe care trebuie să îl obțină supunându-se regulat unui test Covid, este cheia pentru accesarea tuturor locurilor publice. Și aici, nimeni nu se ingrijoreaza din cauza lui: conștienți de problemele de sănătate și disciplinati, chinezii nu își fac griji cu privire la urmărirea datelor lor. Purtarea unei măști nu mai este obligatorie. „Dar 70% dintre oameni încă o poartă”, spune el.

Poluarea a revenit un normal

În cele din urmă, revenirea economică a condus la revenirea la normal în primele zile de vară. După ce văzuseră doar ambulanțe, autostrăzile și-au regăsit fluxul zilnic de vehicule de tot felul. Poluarea estompează din nou cerul iar șantierele de construcții sunt relansate peste tot. Orașul se pregătește să inaugureze cel de-al unsprezecelea pod care traversează râul Yangtze iar al treilea cel mai înalt zgârie-nori din lume, Turnul 606, care va măsura 606 metri. Acesta va avea o suprafață internă de 3 milioane de metri pătrați și se apropie de finalizare. Rețeaua de metrou, care are acum nouă linii, continuă să se extindă.

Economia, pe un trend ascendent

După ce a suferit o prăbușire de 40% a PIB-ului său în primul trimestru, economia locală, care se bazează în principal pe sectorul auto, este acum într-o stare foarte bună. „Creșterea a revenit la nivelurile înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut”, spun autoritățile. Muncitorii și-au reluat munca la fabrică, unde mulți au adoptat masca și unde continuă să respecte distanțarea socială în cantină și în sala de ședințe. Industria auto se confruntă cu o revenire neașteptată.

Printre explicațiile prezentate pentru aceste rezultate bune se regăsește sprijinul statului chinez care a cheltuit foarte mult pentru a revitaliza creșterea. Subvenții destinate creșterii puterii de cumpărare și încurajării consumului, scutire de contribuții sociale, chirii mai mici și facturi la electricitate pentru IMM-uri. La noi subvențiile încă nu au ajuns, și mulți patroni au fost nevoiți să închidă.

Un „oraș model”, un puternic vector de propagandă

Autoritățile, criticate la începutul pandemiei pentru că nu au luat măsuri și, mai ales pentru că au ascuns pericolul, au profitat de cele șapte sărbători legale oferite în fiecare an populației în timpul sărbătorii naționale, 1 octombrie, pentru a își restabili imaginea și pe cea a „orașului martir”.

Căutând să atragă turiști chinezi, aceleași autorități au acordat acces gratuit la locații de agrement, și au invitat 350 de hoteluri să stabilească tarife promoționale. O politică care dă roade, din moment ce Wuhan a devenit prima destinație turistică în acea săptămână. Aproape 19 milioane de turiști au parcurs astfel arterele orașului pe care guvernul îl prezintă acum ca un „oraș-model al soluției chineze la virus”.

„Glorie poporului”

Un puternic vector de propagandă. Pentru a reda mândria populației din Wuhan, stigmatizat când epidemia a început să se răspândească în țară, Beijing a scris un secenariu al acestui război de sănătate extraordinar. O expoziție organizată la Wuhan Keting – în același loc în care a fost ridicat un spital în câteva zile, în plină criză – laudă solidaritatea chinezilor și le flatează patriotismul. Vedem paturi medicale, manechine care reprezintă personalul de îngrijire medicală în salopetă albă sau albastră, perfect echipate cu măști și mănuși, soldați care se grăbesc să le dea o mână de ajutor.

Un total de 540.000 de medici și asistenți medicali au fost mobilizați pentru a combate pandemia în provincia Hubei, unde există aproape 59 de milioane de locuitori. „Glorie poporului” s-a strigat. Guvernul nu și-a ratat ținta.

Medicul redus la tăcere în 2019, numit erou post-mortem

Această rescriere a istoriei are totuși latura sa întunecată, deoarece ascunde gestionarea haotică a începutului epidemiei și criticile pe care le-a stârnit pe rețelele de socializare.

Reușind să aducă epidemia sub control, regimul și-a întărit credibilitatea, care se afla în proces de ofilire. Astăzi, el preferă să-l uite pe Li Wenliang, doctorul care a murit în 2019 și a avertizat cu provire la noul coronavirus. O poveste jenantă. Pentru a evidenția succesul partidului și a revendica superioritatea modelului chinez, a fost amintit că acesta era membru de partid, și a fost ridicat la grad de „erou”.

Acum, chinezii se tem de europeni

Roata s-a întors. În China, libertatea este o valoare relativă. Preferă securitatea în locul pericolului, identificat acum ca venind din exterior. Singurele cazuri dovedite de Covid-19 din ultimele luni, în Wuhan, sunt toate cazuri „importate”. Chinezii se tem acum de europeni. Când văd un european venind, își pun repede măștile și stau la distanță.