- La Institutul Oncogen, al SCJU Timișoara sunt 6 congelatoare.
- Aici sunt ținute celule, reactivi, probe HLA și probe de sânge.
- Un astfel de congelator, cu o capacitate de 421 de litri costă cam 10.000 de euro.
După ce a ajuns in Marea Britanie, vaccinul de la Pfizer este tot mai aproape și de noi.
Advertisment
Pentru a rămâne stabil, are neboie de o temperatură de minus 70 de grade celsius. Motiv pentru care, trebuie ținut în congelatoare speciale.
Roxana Buzan, asistent de cercetare, Oncogen Timișoara: „Patru compartimente, fiecare individual, în care se depozitează probele. În momentul de față avem reactivi care trebuie ținuți la minus 80 de grade, pentru că suntem centru de cercetare și folosim astfel de reactivi.”
Recomandări
Acesta este doar unul dintre congelatoarele de la Centrul de Cercetare Oncogen din Timișoara. Mai sunt alte trei la fel, compartimentate și încă două simple. Toate sunt folosite, deocamdată pentru cercetare.
Proceduri cu viteza luminii
Aceste congelatoare sunt foarte sensibile la temperatură. De aceea, în momentul în care sunt introduse sau scoase probe, personalul trebuie să se miște foarte repede. Ușa congelatorului nu trebuie să fie deschisă mai mult de 10-15 minute, astfel încât temperatura din interior să nu urce foarte mult.
În caz contrar, probele ar putea să fie deteriorate. Dar nu se întâmplă asta. Dacă temperatura crește prea mult, un senzor te avertizează.
„După ce s-au luat probe, dacă e mai mult de lucru și la mai multe compartimente, temperatura scade până –75, -70 de grade. Se închide, pentru a putea să crească la minus 80 de grade. Și atunci, iar poți să îl deschizi.”, spune Marieta-Octavia Neață, asistent tehnician la Oncogen Timișoara.
Performante și sigure
Și nu sunt doar performante ci și foarte sigure. Nu există niciun risc ca temperatura să crească.
„Congelatoarele au redundațe. Mă refer la faptul că au baterii. În caz că se întâmplă să avem o pană de curent, sau o modificare de tensiune, care nu suplimentează aceste congelatoare, cu suficientă energie electrică, își intră în funcțiune bateriile, pentur a menține mereu, temperatura constantă, indiferent de ceea ce se întâmplă în mediul extern.”, explică Raul Pătrașcu, manager la Spitalul Județean Timișoara.
Partenerii noștri