• Oamenii de știință americani au creat primii roboți vii
  • Xenoboții au o lățime mai mică de un milimetru 
  • Pentru a face xenoboții, cercetătorii au extras celule stem vii din embrioni de broaște

Oamenii de știință americani care au creat primii roboți vii spun că formele de viață, cunoscute cu numele de xenoboți, se pot reproduce într-un mod care nu este întâlnit la plante și la animale, scrie CNN.


Formați din celulele stem ale broaștei africane cu gheare (Xenopus laevis), de la care provine și numele, xenoboții au o lățime mai mică de un milimetru, mai exact 0,04 inchi. Acestea au fost arătate pentru prima dată în anul 2020, după ce experimentele au arătat că se pot mișca, pot lucra împreună în grupuri și se pot autovindeca.


Acum, oamenii de știință care le-au dezvoltat de la Universitatea din Vermont, Universitatea Tufts și Institutul Wyss pentru Inginerie Inspirată Biologic de la Universitatea Harvard, au transmis că au descoperit o formă complet nouă de reproducere biologică, diferită de cea întâlnită la orice animal sau plantă.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT


„Am fost uimit de acest lucru”, a spus Michael Levin, profesor de biologie și director al Allen Discovery Center de la Universitatea Tufts, care a fost co-autor principal al noii cercetări.


„Broaștele au un mod de reproducere pe care îl folosesc în mod normal, dar când eliberezi celulele de restul embrionului și le oferi șansa să se adapteze într-un mediu nou, nu numai că își dau seama, dar au descoperit o nouă modalitate de a se mișca și o nouă modalitate de a se reproduce.”


Celulele stem sunt celule nespecializate care au capacitatea de a se dezvolta în diferite tipuri de celule. Pentru a face xenoboți, cercetătorii au răzuit celule stem vii din embrioni de broaște și le-au lăsat la incubat, cee ace nu implică nicio manipulare a genelor.


„Cei mai mulți oameni cred că roboții sunt făcuți din metale și ceramică, dar nu este vorba despre materialul din care este făcut un robot, ci ceea ce face acesta, care acționează pe cont propriu în numele oamenilor”, a spus Josh Bongard, profesor de informatică și robotică, expert al Universității din Vermont și autorul principal al studiului.


„În acest fel este un robot și, în mod clar, un organism făcut din celule de broaște nemodificate genetic.”


Bongard a spus că au descoperit că xenoboții, care au fost inițial în formă de sferă și realizați din aproape 3.000 de celule, s-ar putea reproduce, dar acest lucru s-a întâmplat rar și numai în circumstanțe specifice. Xenoboții au folosit „replicare cinetică” – un proces care are loc la nivel molecular, dar care nu a fost niciodată observat până acum la scara celulelor sau a organismelor întregi, a spus Bongard.


Cu ajutorul inteligenței artificiale, cercetătorii au testat apoi miliarde de forme ale corpului pentru a face xenoboții mai eficienți când vine vorba de acest tip de replicare. Supercomputerul a venit cu o formă de C, care semăna cu Pac-Man, din jocul video din anii 1980. Ei au descoperit că a reușit să găsească celule stem minuscule într-o cutie petri, să adune sute în interiorul gurii sale, iar câteva zile mai târziu, mănunchiul de celule a făcut noi xenoboți.