• Vopseaua permanentă de păr poate crește riscul de cancer mamar și ovarian, potrivit unui studiu anterior.
  • Datele studiului includ 33.497 de femei din SUA cu vârste cuprinse între 35 și 74 de ani.
  • Femeile au fost urmărite timp de aproape 11 ani și, în acest timp, au fost diagnosticate 378 de cazuri de cancer uterin.

Produsele de îndreptare a părului pot crește semnificativ riscul de cancer uterin, potrivit unui nou studiu. Cercetătorii de la National Institutes of Health au constatat că femeile care au folosit produse chimice de îndreptare a părului au prezentat un risc mai mare de cancer uterin, comparativ cu femeile care nu au declarat că folosesc aceste produse. Studiul nu a găsit nicio asociere cu cancerul uterin pentru alte produse pentru păr pe care femeile au raportat că le folosesc, inclusiv vopsele de păr, decoloranți, șuvițe sau permanente.

Cercetătorii au constatat că femeile care au raportat utilizarea frecventă a produselor de îndreptare a părului, definită ca fiind de peste patru ori în anul precedent, au fost de peste două ori mai predispuse să dezvolte cancer uterin în comparație cu cele care nu au utilizat aceste produse.

Datele studiului includ 33.497 de femei din SUA cu vârste cuprinse între 35 și 74 de ani care au participat la Sister Study, un studiu condus de Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului (NIEHS), parte a NIH, care încearcă să identifice factorii de risc pentru cancerul de sân și alte afecțiuni de sănătate. Femeile au fost urmărite timp de aproape 11 ani și, în acest timp, au fost diagnosticate 378 de cazuri de cancer uterin.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Am estimat că 1,64% dintre femeile care nu au folosit niciodată plăci de îndreptat părul vor ajunge să dezvolte cancer uterin până la vârsta de 70 de ani; dar pentru utilizatoarele frecvente, acest risc crește la 4,05%, a declarat Alexandra White, șefa grupului NIEHS Environment and Cancer Epidemiology și autorul principal al noului studiu. Această rată de dublare este îngrijorătoare. Cu toate acestea, este important să punem aceste informații în context – cancerul uterin este un tip de cancer relativ rar.