• În România lucrează aproape 1700 de medici de ATI, inegal repartizaţi
  • Preşedintele Comisiei de ATI din Ministerul Sănătăţii: Avem în jur de 1800 de paturi de ATI funcţionale
  • Prof. Dr. Dorel Săndesc: Diferenţa dintre numărul de paturi de ATI şi cei 200 şi ceva de pacienţi critici pare liniştitoare, dar realitatea este alta
  • Prof. Săndesc: Spre deosebite de alte secţii, la ATI nu există niciun caz programat
  • Prof. Al. Rafila: Sunt foarte puţine paturi de ATI în secţiile de boli infecţioase

Profesorul Dorel Săndesc este Preşedintele Comisiei de ATI din Ministerul Sănătăţii. El îţi spune că în spitalele publice avem în jur de 1800 de paturi de ATI dotate, funcţionale. Diferenţa dintre acest număr şi cei 248 de pacienţi infectaţi internaţi acum la ATI în stare gravă doar pare liniştitoare, explică el.

În realitate, nu toate aceste paturi pot fi oferite pacienţilor Covid. Sunt pacienţi cu urgenţe majore, pentru care programarea iese din discuţie şi care pot apărea oricând. Profesorul Săndesc spune că în Comisia de ATI din Ministerul Sănătăţii a evaluat foarte bine situaţia şi deja vin spre spitale alte 600 de ventilatoare, 600 de monitoare şi încă 400 de paturi de ATI.

Dacă la capitolul infrastructură afli că stăm echilibrat, alta e situaţia legată de specialiştii în ATI. Avem numai 1672, spune Preşedintele Colegiului Naţional al Medicilor,  repartizaţi mai mult în marile centre medicale. Aceasta este de fapt marea provocare a sistemului medical de acum, iar detaşarea specialiştilor în zone deficitare înseamnă dezechilibre în locurile de unde pleacă.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„La ATI nu există niciun caz programat, toate sunt mari urgenţe, pacienţi în suferinţă majoră, aflaţi în pericol de moarte şi care trebuie internaţi atunci când necazul vine, iar aceste necazuri din păcate nu au luat pauză pe perioada epidemiei”, spune dr. Dorel Săndesc, Preşedintele Comisiei de ATI din Ministerul Sănătăţii.

Prof. Alexandru Rafila: „Sunt foarte puţine paturi în secţiile de ATI din spitalele de boli infecţioase, şi ei se referă la secţiile de ATI din spitalele generale, lumea poate să întrebe, de ce nu punem mai multe la infecţioase? Pentru că secţiile de ATI nu înseamnă numai echipament, înseamnă personal calificat. Relocarea înseamnă că laşi altă zonă din ţară fără asistenţă medicală. Nu poţi să forţezi pe cineva să-şi părăsească domiciliul.”