• Proiectul celor 100 de orașe inteligente și neutre climatic până în 2030, misunea Uniunii Europene.
  • Orașele acoperă aproximativ 3 % din suprafața terestră, dar produc mai mult de 70 % din emisiile de gaze.
  • România are cel mai mare cost social pe cap de locuitor cauzat de poluarea aerului.

Comisia Europeană a lansat misiunea: 100 de orașe inteligente și neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2030, unul dintre cele mai ambițioase programe ale Uniunii Europene. Ea constituie o oportunitate unică dedicată orașelor în evoluție din Uniunea Europeană pentru a profita de avantajele erei digitale și a tehnologiilor avansate, în vederea unei dezvoltări, durabile și inteligente.

Orașele acoperă aproximativ 3 % din suprafața terestră, dar produc mai mult de 70 % din emisiile de gaze cu efect de seră. În Europa, se estimează că, până în 2050, aproape 85 % dintre europeni vor locui în zone urbane. Acesta este motivul pentru care actuala situație de urgență în domeniul climei trebuie să fie abordată în orașe și de către cetățenii lor.

Poluarea aerului ucide 20.000 de români în fiecare an, de 15 ori mai mult decât accidentele rutiere. România se află pe locul 8 în Uniunea Europeană în ceea ce privește decesele premature cauzate de poluarea aerului. După cum indică un raport recent al CE DELFT pentru EPHA (Alianța Europeană de Sănătate Publică), România are cel mai mare cost social anual pe cap de locuitor cauzat de poluarea aerului. Din cauza acestei amenințări la adresa sănătății publice, fiecare român pierzând 3.000 euro pe an față de 1.250 euro, media europeană.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Având în vedere aceste date, combaterea poluării aerului ar trebui să fie o prioritate de top pentru orice administrație locală și în special pentru cele care deservesc zone cu densitate mare.

Cluj Napoca, exemplul pozitiv din România

Emil Boc a înscris Cluj-Napoca pe lista proiectului european. Orașul a făcut deja proprii pași spre statutul de oraș verde. Are 41 de autobuze electrice, a făcut benzi separate pentru transpotul în comun, ca să îi încurajeze pe localnici să lase mașinile acasă. Edilul a interzis montarea centralelor termice individuale în apartamentele nou-construite. În acest mod, dezideratul de scădere a poluării aerului va putea fi atins la nivelul întregului oraș.

„Orașul nostru va intra și în competiția pentru oraș neutru din punct de vedere climatic până în 2030, această măsură face parte și din acest proiect major al nostru / pentru a ne pregăti sănătatea copiilor noștri în acest oraș” a declarat Emil Boc.

Bucureștiul, unul dintre cele mai poluate orașe din țară

Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa. Cu toate că autoritățile sunt direct responsabile pentru această problemă, locuitorii au un impact enorm asupra mediului și a climei.

Capitala are un grad de reciclare a deșeurilor de aproximativ 10%, în timp ce media națională este de 11,5% (Eurostat, 2019). Cifrele ne arată o situație îngrijorătoare, în condițiile în care ținta de reciclare asumată de România, ca membră UE, este de 50%.

O mare parte din gunoiul pe care îl aruncăm poate fi refolosit, însă, pentru a ajunge să fie într-adevăr reciclat, trebuie să cunoaștem regulile de pregătire și sortare a deșeurilor.