• Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa.
  • Peste 20.000 de români își pierd viața anual din cauza poluării.
  • Costurile de poluare ale Capitalei se ridică la peste 6 miliarde de euro.

În anul 2016, câțiva studenți polonezi au lansat programul „See What You Breath” despre cea mai mare rată de poluare din orașe. Prin intermediul acestuia, și-au propus să măsoare calitatea aerului, dar și nivelul de poluare din orașele mari ale lumii.

Până în momentul de față, peste 500 de administrații locale din lume au pus la dispoziție informațiile privind calitatea aerului din orașele lor, pentru a ajuta la determinarea cantității de poluare.

Poluarea aerului are costuri foarte mari, iar București este în top 3, cu peste 6,3 miliarde de euro. Pe primul loc se regăsește Londra, cu mai mult de 11 miliarde de euro.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Poluarea nu are efecte negative doar din punct de vedere financiar. Din punct de vedere medical, lucrurile stau foarte rău, acesta fiind cel mai important aspect.

Câte decese au fost provocate de poluare

Din cauza poluării cu particule, în anul 2018, mai multe de 410.000 de persoane au murit prematur. De asemenea, în țara noastră, anual, peste 20.000 de oameni își pierd viața. Mai mult decât atât, din punct de vedere global, România este pe locul 45 în ceea ce privește decesele influențate de poluare.

În Europa, țara noastră este pe locul 8 în ceea ce privește morțile provocate de poluare (raportat la mia de locuitori).

În urma unui studiu s-a demonstrat că, în fiecare săptămână, oamenii consumă aproximativ 2.000 de bucăți mici de plastic.

Studiul se intitulează „No Plastic in Nature: Assesing Plastic Ingestion from Nature to People”. Acesta a fost eliberat de Dalberg, pe baza unui studiu comandat de WWF și realizat de Universitatea din Newcastle, Australia.

În fiecare săptămână, inhalăm 5 grame de microplastic din alimente, iar acest lucru duce la dereglări hormonale și la probleme digestive.