Psihiatrul Gabriel Diaconu: „Mințile noastre dacă ar fi separate de ziduri cred că ar fi nebune”

Oboseala pandemică și-a spus deja cuvântul. Scindată între păreri despre utilitatea măștii și obligativitatea ei, între concepte ultrafolosite care și-au epuizat substanța (prevenție, sănătate publică, Terapie Intensivă, etc…), societatea noastră se confruntă acum cu o proastă gestionare a disconfortului creat de toate restricțiile impuse.

În plus, intervine și exemplul personal al autorităților (sau, mai bine zis, contra-exemplul personal). Atunci când reglementezi abuziv fără să respecți tu însuți ceea ce impui masei nu mai ai credibilitate. Gabriel Diaconu, invitatutul lui Marius Tucă ne-a făcut o radiografie coerentă și rațională a lumii care am devenit după un an de pandemie.

Cum stă România după un an de pandemie?

Gabriel Diaconu, psihiatru: „Am pacienți care trebuie să vadă un psihiatru musai. Psihiatria românească este în spatele marilor ziduri. Psihiatria privată nu e pentru țoață lumea. Casa de asigurări plătește foarte puțin. Avem și 30 de ani de capitalism, în funcție de cum numeri… Am pacienți născuți și din anii 90. Poveștile diferă, dar nu foarte mult. Pacienții pe care îi văd eu , sunt oameni crescuți de bunici. Și-au cunoscut oamenii prin lucrurile pe care le trimiteau. 150 de mii de copii au fost abandonați. La psihiatrie zidurile au fost construite din afară. În comunism doctrina spunea că nu ar trebui să existe un asemenea viciu.”

Marius Tucă: Cum ai descrie mintea umană?

Gabriel Diaconu, psihiatru: „Este un sistem de operare cu privire la intercalarea realității. Mințile noastre daca ar fi separate de ziduri cred că ar fi nebune. Cei care au probleme, care se nasc orbi, lumea lor este diferită. Stomatologii sunt pe primul loc. Sunt multe șanse să aibă boli pshihice.”

Există tratament pentru boli pshihice fără antidepresive?

Gabriel Diaconu, psihiatru: „Da! Sunt oameni care mă întreabă dacă se vindecă și eu uneori le zâmbesc. Mulți oameni tineri au dezvltat psihoza reactivă. Când în fața unei realități îți formezi un sistem al gândirii și apoi o paranoia.”

Sechele post-COVID

Gabriel Diaconu, psihiatru: „La Balș au venit oameni cu dureri de burtă și credeau că au Covid .Văd oameni care unii dintre ei au trecut prin boală , după care se întorc acasă și le revin amintirile din spital. Este foarte important pentru familie să știe cât de mult a suferit persoana”

Exit mobile version