Un nou studiu, condus de doi specialiști în neurologie și medicină veterinară din Marea Britanie, arată că puiul ieftin, crescut rapid pentru a fi vândut în supermarketuri, ar putea conduce la declanșarea unor noi pandemii catastrofale, mai intense decât cea din prezent cauzată de Covid-19, relatează Independent.

Numărul mare de infecții la care sunt supuse păsările creează un mediu aproape perfect de reproducere pentru un focar cu potențial pandemic, se arată în document.

Un nou virus al gripei aviare, care are transmisibilitate ridicată, ar face Covid-19 să pară neînsemnat, mai atenționează autorii studiului.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Marile lanțuri de supermarket ar fi principalele responsabile pentru tratamentul crud și periculos pe care îl practică în ferme, cu scopul de a ține prețurile cât mai joase. Fermele supra-aglomerate înseamnă că bolile se pot transmite mult mai ușor.

De asemenea, producătorii folosesc o anumită rasă, concepută special pentru a crește nenatural de rapid, incapabilă să lupte cu infecțiile apărute.

„Gripa aviară era cândva o afecțiune foarte rară în rândul puilor, dar azi apar focare în fiecare an”, se arată în studiu.

Oamenii de știință spun că noile boli cu potențial pandemic au fost de 4 ori mai frecvente în ultimii 50 de ani. Amintim că doar o tulpină a gripei aviare, H7N9, a cauzat 616 decese începând cu anul 2013. Totodată, în primele 3 luni ale acestui an, 16 cazuri de gripă aviară au fost confirmate în Marea Britanie.

„O pandemie de gripă aviară, la nivelul celei de azi cauzate de Covid-19, ar fi devastatoare, nu doar în ceea ce privește decesele, dar și din punct de vedere econimic. În mod alarmant, s-a sugerat chiar că, dacă virusul H7N9 realizează o transmisie susținută de la om la om, ar putea fi poate mult mai rău decât Marea Pandemie din 1918”, spun specialiștii în studiu.

Documentul mai arată că riscul este ridicat, pentru că lucrătorii din ferme întră în contact cu o cantitate mare de materie biologică provenită de la păsări, iar virusurile sunt prezente în probele de aer recoltate și la 100 de kilometri distanță.