• Răceala gripa și alte boli respiratorii, inclusiv Covid-19, sunt cauzate de virusuri.
  • Unele infecții ale sinusurilor sunt cauzate de bacterii.
  • În foarte multe situații, nu frigul este cauza răcelii.

Sigur ai auzit și tu măcar o dată avertismentul: nu ieși afară cu părul ud, în special pe timp de iarnă. Teama că frigul predispune organismul la îmbolnăvire nu este neapărat falsă, însă motivele sunt mai complicate decât par la prima vedere, relatează The Washington Post.

După cum bine știm, răceala, gripa și alte boli respiratorii, inclusiv COVID-19, sunt cauzate de virusuri. Unele infecții ale sinusurilor sunt cauzate de bacterii. Acești germeni se răspândesc, de obicei, prin inhalarea picăturilor respiratorii și a particulelor de la persoanele bolnave.

Poți să te îmbolnăvești dacă mănânci sau bei după o persoană bolnavă, fapt deja bine cunoscut, însă mai puțin știut este faptul că doar atingerea suprafețelor contaminate și apoi a ochilor, nasului sau a gurii poate avea același efect. Însă în toate situațiile evocate NU frigul este cauză răcelii.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Nu poți să ieși afară în frig și să răcești, declară chiar Sean Foley, președintele Comitetului pentru Boli Infecțioase al Academiei Americane de Pediatrie. Frigul îți poate afecta sistemul imunitar, asta cert, însă vremea rea, conform acestei cercetări, creează un mediu mai plăcut pentru germeni – atât în exterior, cât și în interiorul corpului nostru. Unele sugerează că temperaturile scăzute pot ajuta virusul gripal să supraviețuiască mai ușor.

Citește și