• În Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România
  • Klaus Iohannis: Este foarte posibil ca la începutul anului viitor România să beneficieze de prima tranşă de vaccin
  • Prima tranșă va fi de un milion de doze de vaccin

Medicul Radu Țincu a vorbit pentru Aleph News despre strategia de vaccinare din România, despre centrele special amenajate și despre pregătirea personalului medical.

Radu Țincu, medic primar la ATI Floreasca: „Această ordine pe care o regăsim în agenda de vaccinare a României cred că se regăsește și în alte țări europene. Majoritatea țărilor europene au realizat o astfel de ierarhizare a modului în care va începe vaccinarea, având în vedere că nu avem suficiente doze disponibile.”

„Această ierarhizare a fost necesară tocmai pentru că nu există capacitate de producție astfel încât să putem livra către toată lumea un număr suficient de doze. În România, va începe campania medicală cu personalul medical. Acest lucru este esențial pentru orice țară, să îți conserve capcaitatea de intervenție medicală și mai ales România, care reprezintă o țară cu deficit de personal medical.”

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

„Urmează imediat după categoria personalului medical, persoanele aflat în grupele vulnerabile de a dezvolta o formă severă, știind faptul că formele severe sunt însoțite de o mortalitate ridicată. Urmează persoanele din anumite domenii critice de infrastructură, cum ar fi livrarea de energie electrică, transportul în comun și așa mai departe.”

În a patra categorie vor intra persoanele care nu au niciun fel de vulnerabilitate. Dacă lucrurile vor decurge conform calendarului european, cel mai probabil în luna mai-iunie, vom putea discuta de vaccinarea ultimei categorii.

Medicul a vorbit pentru Aleph News despre infrstructura pe care o deține România pentru a transporta și stoca dozele de vaccin.

Radu Țincu, medic primar la ATI Floreasca: „Da, România are infrastructura necesară de a primi chiar la începutul anului, dacă vaccinul va fi aprobat la jumătatea lunii decembrie. În ianuarie vom primi primele doze de vaccin și avem capacitatea de stocare și de transport.

De asemenea, medicul Radu Țincu a spus că țara noastră dispune de personal medical suficient în centrele de vaccinare.

Radu Țincu, medic primar la ATI Floreasca: „Dacă discutăm despre personalul medical care va fi detașat acolo, da. (…) Chiar s-au făcut anumite simulări a numărului de pacienți ce trebuie vaccinați într-o zi. Sunt centre în care se va ajunge la 250-300 de persoane vaccinate în fiecare zi. Nu cred că se va pune problema unui deficit de personal. (…) Vaccinul, la acest moment, reprezintă singura posibilitate pentru a putea opri această pandemie.”