Raed Arafat: „Încă nu am atins vârful valului 5”

  • România numără 31.683 de cazuri noi de COVID-19, iar rata de pozitivare este 31,38%.
  • Arafat estimează că săptămâna viitoare, unele spitale nu vor mai avea locuri la ATI.
  • La nivel județean, rata de ocupare a paturilor din spitalele COVID este între 9% și 68%.

Șeful DSU, Raed Arafat, anunță că nu am atins încă vârful valului 5. Au fost trei zile, în care numărul infectărilor cu SARS-CoV2 a trecut de 30.000 și se pare că urmează încă două-trei săptămâni de creșteri. O spune chiar Raed Arafat, care anticipează o situație similară celei din valul patru, când pacienții în stare gravă nu mai aveau locuri la terapie intensivă.

Dacă va continua aceste creștere, este posibil ca săptămâna viitoare să ajungem sau să depășim o mie de cazuri de Terapie Intensivă. Acest lucru se va reflecta în transferuri între județe și cu acoperirea nevoilor, prin transferul unui pacient în alt județ, care are locuri libere, dacă județul respectiv nu mai are”, a declarat Raed Arafat, șeful DSU.

Ultimele cifre arată 731 de pacienți COVID în ATI, iar în total sunt 7.834 de bolnavi în spitale. De rata de ocupare a paturilor depinde și copilul tău. Dacă această rată depășește 75%, cel mic va face cursurile online, dar Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, îți dă vești bune, pentru săptămâna viitoare.

În acest moment, vorbim de un grad de ocupare de 34,05%, la nivel național. Ce înseamnă acest lucru ? Înseamnă că săptămâna viitoare, toate școlile își mențin activitatea în formatul normal, deschis”, a transmis Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.