• Marius Tucă i-a avut invitați pe Alexandru Rafila și pe părintele Constantin Necula în emisiunea „Marius Tucă Show”, la Aleph News
  • Alexandru Rafila a vorbit despre reducerea transmiterii virusului SARS-CoV-2 prin intervenții de sănătate publică și prin testare.
  • Rafila: „Până la finalul anului o să avem 400.000 de cazuri”.

Alexandru Rafila: „Până la finalul anului o să avem 400 de mii de cazuri”

Alexandru Rafila a vorbit despre reducerea transmiterii virusului SARS-CoV-2 prin intervenții de sănătate publică, prin testare, despre asigurarea asistenței medicale inclusiv pentru alte patologii, dar și despre vaccinare – când va fi aceasta posibilă pentru cea mai mare parte a populației.

Alexandru Rafila a spus că până la finalul anului o să avem 400.000 de cazuri. Rafila mai spune că cel mai periculos este transportul în comun Alexandru Rafila mai spune că elevii ar trebui să poarte mască și acasă.

Rafila: „Oamenii trebuie să fie informați despre procesul de vaccinare”

Alexandru Rafila a vorbit despre procesul de vaccinare și a afirmat că este foarte important ca persoanele să fie informate.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Mai mult, Rafila spune că pentru producerea vaccinului sunt câțiva producători care vor fi autorizați până în 2021.

Alexandru Rafila: „Vaccinul furnizat tuturor statelor-membre, însă avem o componentă care ne de competența națională. Sunt țări care au început acest proces. Cui îi face, personalul alocat, dacă persoanele sunt informate.

E foarte important ca persoanele să fie informate. Se trece pe repede-nainte, dar să nu uităm că finanțările guvernelor sunt fără precedent în istorie și atunci se și așteaptă să avem un rezultat. Siguranța o să fie pe primul loc.

Dacă obținem imunitate, 6 – 12 luni. Sunt câțiva producători care vor foarte autorizați până în 2021. Și poate începem din trimestrul al doilea”.

Rafila, despre carantina în România

Întrebat dacă se va introduce carantina în perioada următoare, Rafila a răspuns că: „Trebuie să ne raportăm la situația concretă din țara noastră. Numărul de paturi reprezintă elemente concrete. Martie-aprilie e o dată asumată de Comisia Europeană, e mai bine să nu creăm așteptări pentru decembrie.

Capacitatea de a vaccina depinde de cum ne organziam, de tipul de vaccin, unele se pot face la medicul de familie, altele cele cu ARN sunt diferite, și toate au o doză de rapel. Numărul celor vaccinați – în primă instanță personalul medical, 200.00 de persoane, pentru două doze ai nevoie de jumăte de million pentru personal medical.

Apoi sunt câteva servicii esențiale în funcționarea acestui stat, apoi pacienții din categoriile la risc care sunt aceiași ca la antigripal, 3 milioane de persoane adica 6 milioane de doze. Ajungem la 7 milioane de doze într-o primă fază până în vară. Populația României poate să se gândească de la 1 iulie să găsească vaccinul”, a mărturisit Rafila.

Rafila: „Din vară, vaccinul va fi disponibil și pentru restul populației”

„Depinde și gradul de acceptare: în România, un studiu spune că 51% ar vrea să se vaccineze, dar se pot schimba cifrele. Vaccinul antigripal si pneumococic recomandat persoanelor la risc, e clar ca vaccinarea împotriva gripei e protectivă și nu complică aceste afecțiuni. Am avut deja primul caz confirmat de gripă, mai tarziu decât ne așteptam. Vaccinul pneumococic e extrem de bun, are mare avantaj că se poate adminstra la adulți și e suficientă o singură doză.

E bine să fie administrat concomitent sau separat cu vaccinul antigripal. Vaccinul pneumococic e pe piața liberă, sunt doze suficiente, nu se compensează, dacă ar fi compensat ar scuti cumpărarea multor medicamente. Cel gripal se poate face până la începutul anului, dar se poate prelungi și în ianuarie”, a explicat Rafila.

Rafila, despre situația pandemiei în România: „Incapacitatea de a acorda asistență medicală duce la creșterea substanțială a mortalității”

„La aproape 8.000 de cazuri nu m-aș îngrijora. Dacă și acum două săptămâni și acum o săptămână am fi avut tot 8.000, nu vom mai avea unde interna pacienți cu forme medii. Dacă ne uităm la Belgia și Cehia, numărul de decese s-a dublat și s-a triplat.

Asta e dramatic, incapacitatea de a acorda asistență medicală duce la creșterea substanțială a mortalității. Sunt țări care prioritizează cine e primit în secția ATI. Medicul ia decizia, e foarte emoționat, chiar dacă e lege”, a spus Alexandru Rafila.

Situația este gravă în România. Numărul cazurilor de coronavirus crește în fiecare zi, iar în maxim două săptămâni am putea ajunge la 10 mii de cazuri zilnice.

Ceea ce s-ar traduce printr-un colaps pentru sistemul sanitar. Dacă în Belgia sau Cehia s-a dublat și triplat numărul de decese, este posibil ca și România să treacă prin aceeași situație.

Rafila atrage atenția, în această situație, și asupra pacienților cu alte patologii: „Putem ajunge la 20% mortalitate”.

Rafila, despre alegerile din decembrie: „Dacă sunt bine organizate, nu reprezintă niciun risc”

Alexandru Rafila: „Momentul alegerilor, dacă e bine organizat nu reprezintă un risc mai mare de transmitere decât o activitate obișnuită. Eu recomand, dacă se vor organiza ca lumea să meargă să voteze, cu mască și distanță, să nu se sperie.

Dacă discutăm de campania electorală de o lună, avem o problemă: deplasările limitate în localități, între localități, întâlnirile electorale, dacă se limitează nu mai poți face campanie. Dacă faci campanie înseamnă că vor fi interacțiuni”.

Întrebat ce face PSD-ul să se împotrivească alegerilor din 6 decembrie, Rafila spune că: „Nu știu ce face PSD. Cred că ar trebui să fie discuție cu toate partidele la Cotroceni”.

Școlile în pandemia de coronavirus

Toate statele au lăsat școlile deschise, pentru a nu afecta dezvoltarea emoțională, dobândirea de cunoștințe. În Geneva, situația e catastrofală: 1.000 de cazuri pe zi, dar școlile funcționează. La fel în Franța, Anglia, Germania, Austria.

Părinții care nu vor să trimită copiii la școală, nu îi trimit. Există studii care spun că școala nu e un mediu în care boala s-a trasformat preponderent, ci doar câteva procente au fost legate de școală.

România a adoptat acest model pentru salvarea economiei.

Fake news-uri despre pandemia de COVID-19 și situația restaurantelor

Alexandru Rafila: „A fost cel care spunea că nu există coronavirus, acum e tot mai prezentă teoria complotului legată de vaccin, că e un instrument de control al populației”.

Rafila a mai spus că, și în Franța și în Germania, măsura închiderii sau deschiderii restaurantelor se ia foarte din scurt, de pe o zi pe alta, mereu trebui pregatită orice măsură,

Cum se pot identifica contacții

Alexandru Rafila: „Străinii au făcut si anchetă și testare. Problema acestor țari e ca s-au relaxat devreme: Cehia a avut sărbători populare cu zeci de mii de persoane. Noi ca să putem acum să ținem lucrurile sub control, ar trebui într-o zi să putem testa toți contacții, plus cei internați, plus cei care vor să călătorească.

Noi am propus să nu mai stea lumea să aștepte într-un spital, să fie consultași, să testăm personalul medical cu PCR. Nu are rost să facem ce a făcut Slovacia, să testeze toată populația in două zile”.