• Nou record de cazuri de COVID-19 în Spania
  • Peste 55.000 de infectări raportate într-o singură zi
  • Bilanțul deceselor a crescut cu 379, aducând totalul morților la 36.257
  • Spania rămâne în stare de urgență încă șase luni, până pe 9 mai 2021
  • Spania rămâne statul european cel mai afectat de coronavirus

Guvernul spaniol nu vrea să apeleze deocamdată la izolarea cetățenilor la domiciliu. Mai multe regiuni afectate de focare mari de Covid-19, cum este Asturia, au cerut executivului să impună lockdown-ul ca în luna martie.

Autoritățile spaniole vor să evite cu orice preț închiderea economiei și pregătesc ajutoare pentru micile afaceri.

Pentru autorizațiile sanitare, restricțiile actuale par suficiente pentru a combate pandemia, cu toate că bilanțul crește de la o zi la alta. Ministrul Sănătății consideră că efectul restricțiilor se poate vedea după 10-15 zile, dar cifrele contrazic deocamdată acest optimism.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
IA MISS-UL LA 60 DE ANI
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.

Rata infectărilor din ultimele 15 zile au ajuns la 521 de cazuri la suta de mii de locuitori și a crescut cu 44% în ultima săptămână. Mai multe regiuni au început să închidă activitatea restaurantelor și să limiteze interacțiunile cu public după ce weekend-ul trecut a adus cele mai multe cazuri de Covid-19 și număr de decese din al doilea val.

Guvernul spaniol a pregătit, pentru a doua oară anul acesta, un buget de aproximativ 115 de milioane de euro, în special pentru cultură. Beneficiarii sunt, de această dată, tehnicieni și artiști din domeniul spectacolelor, dar și toreadori, oamenii care lucrează în domeniul luptelor cu taurii. Autoritățile vor să le dea un ajutor lunar de 430 de euro pe lună, până în 31 ianuarie 2021.

Sectorul din care trăiesc practic 700.000 de oameni are nevoie de mai mult sprijin ca să poată relua spectacolele. Între timp, Italia a pregătit un fond mult mai generos, de 5.4 miliarde de euro pentru firmele care au fost obligate de Guvern să-și închidă activitatea, dar bancherii spun că statul nu va putea să susțină acest deficit la nesfârșit. Guvernatorul Băncii Spaniei a spus că țara va ieși din criză cu un sector privat mult mai îndatorat și sugerează să fie înlocuit ajutorul public de finanțare, cu subvenții, injecții directe de capital sau chiar cu ștergerea datoriilor.