Raport FDA: Vaccinul Johnson&Johnson poate crește riscul apariției unei afecțiuni neurologice rare

Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (FDA) urmează să anunțe că există o legătură între vaccinul Johnson & Johnson și sindromul Guillain-Barre, o afecțiune neurologică rară, scrie New York Times.

Autoritățile americane au constatat că riscul de a apariție a sindromului este scăzut, dar de trei până la cinci ori mai mare în rândul persoanelor care s-au vaccinat cu Johnson & Johnson decât la populația generală.

Administrația pentru Alimente și Medicamente intenționează să avertizeze că vaccinul contra coronavirusului Johnson & Johnson poate duce la un risc crescut de apariție a unei afecțiuni neurologice rare, cunoscută sub numele de sindrom Guillain-Barré.

Deși autoritățile de reglementare au constatat că șansele de a dezvolta afecțiunea sunt scăzute, acestea par a fi de trei până la cinci ori mai mari în rândul beneficiarilor vaccinului Johnson & Johnson decât în ​​rândul populației generale din Statele Unite, potrivit unor surse citate de publicația americană.

Oficialii federali au identificat aproximativ 100 de cazuri suspecte de boala Guillain-Barré în rândul celor care s-au imunizat cu Johnson & Johnson. Rapoartele sunt considerate preliminare, iar majoritatea persoanelor care dezvoltă afecțiunea se vindecă.

„Nu este surprinzător să găsim aceste tipuri de efecte adverse asociate cu vaccinarea”, a declarat dr. Luciana Borio, fost șef al FDA, în mandatul președintelui Barack Obama. Datele colectate până acum de Administrația pentru Alimente și Medicamente, a adăugat sursa citată, au sugerat că beneficiile vaccinului „continuă să depășească cu mult riscurile”.

Conform datelor citate de The New York Times, simptomele Guillain-Barre au apărut după aproximativ trei săptămâni de la vaccinare. Un bărbat în vârstă de 57 de ani din Delaware, care a suferit atât un infarct, cât și un accident vascular cerebral în ultimii patru ani, a murit la începutul lunii aprilie, după ce a fost vaccinat și a dezvoltat sindromul Guillain-Barré.

Este de așteptat ca administrația Biden să anunțe noul efect advers al vaccinului în cursul zilei de marți. FDA va conchide, însă, că beneficiile vaccinului în prevenirea formelor severe sau a decesului cauzat de coronavirus depășesc cu mult riscul.

Conform sursei citate anterior, nu s-a găsit nicio legătură între sindromul Guillain-Barre și vaccinurile dezvoltate de Pfizer-BioNTech sau Moderna, ceilalți doi producători autorizați la nivelul SUA. Aceste două seruri se bazează pe o tehnologie diferită.

Aproape 13 milioane de oameni din Statele Unite s-au vaccinat cu Johnson & Johnson, dar 92% dintre americanii care au fost vaccinați complet au primit serurile dezvoltate de Pfizer-BioNTech sau Moderna.

Exit mobile version