RAPORT. Jumătate dintre copiii americani mici nu mănâncă nicio legumă pe zi

  • O treime dintre copiii americani nu consumă nici măcar un fruct sau o legumă pe zi.
  • Dar aproape trei din cinci consumă băuturi zaharoase cel puțin o dată pe săptămână.
  • Procentul copiilor care nu consumau o legumă zilnic a fost, de asemenea, mai mare în rândul copiilor de culoare comparativ cu procentul copiilor albi.

Unul din doi copii din SUA cu vârste cuprinse între 1 şi 5 ani nu consumă zilnic cel puţin o legumă, aşa cum este recomandat pentru o alimentaţie sănătoasă, potrivit unui studiu publicat joi de autorităţile sanitare americane, potrivit Daily Mail.

Proporţia este puţin mai bună în ceea ce priveşte consumul de fructe: un copil mic din trei (32%) nu consumă cel puţin un fruct pe zi.

Aceste estimări provin dintr-un chestionar completat, în perioada iunie 2021 – ianuarie 2022, de părinţii a aproximativ 18.300 de copii cu vârste cuprinse între 1 şi 5 ani. Ele au fost publicate de Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), cea mai importantă agenţie federală în domeniul sănătăţii din SUA.

Raportul arată, totodată, că 57% dintre copii au consumat o băutură cu adaos de zahăr cel puţin o dată în săptămâna premergătoare completării chestionarului.

Risc crescut de obezitate, diabet și carii

Copiii mici au nevoie de nutrienţi specifici pentru dezvoltarea lor, care pot fi furnizaţi de fructe şi legume, a subliniat CDC, care a precizat că adaosul de zahăr este asociat cu un risc crescut de obezitate, carii, diabet şi boli cardiovasculare.

Raportul a evidenţiat, de asemenea, diferenţe semnificative între state: în Vermont, doar 30% dintre copiii cu vârste cuprinse între 1 şi 5 ani nu au mâncat cel puţin o legumă zilnic, faţă de aproape 65% în Louisiana.

Procentul copiilor care nu consumau o legumă sau un fruct zilnic a fost, de asemenea, mai mare în rândul copiilor de culoare comparativ cu procentul copiilor albi, şi în rândul copiilor care trăiesc în familii mai sărace, cu mai puţină hrană disponibilă.

În general, există o mai mare probabilitate în rândul copiilor de un an să consume o legumă şi un fruct zilnic în raport cu cei cu vârste puţin mai mari, potrivit raportului.