Rata de infectare în București a ajuns la 4,95 la mie

Un politist din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti participa la o actiune a Politiei Capitalei impreuna cu Politia Locala si Jandarmeria, vizand purtarea materialelor de protectie sanitara, in Piata Bucur Obor din Bucuresti, sambata, 17 aprilie 2021. ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO.

Astăzi, 27 septembrie, rata de infectare a ajuns la 4,95.

Bucureștiul a intrat în scenariul roșu în noaptea de vineri spre sâmbătă, când incidența ajunsese deja la 4,1.

În localităţile în care incidenţa este între 3 şi 6 la mie se intră în restaurante şi cafenele cu certificatul COVID. Aceeaşi regulă se aplică pentru nunţi, botezuri, mese festive, cinematografe, spectacole şi concerte.

Carantina de noapte se aplică de la 6 la mie doar în weekend și certificatul COVID devine obligatoriu doar după vârsta de 12 ani.

Ce urmează dacă rata de infectare depășește pragul de 6 la mie

Prin proiectul de Hotătâre, Guvernul clarifică practic ce se întâmplă de la pragul de 6 la mie, în condițiile în care anterior pentru școli exista un scenariu de la 6 la mie, în timp ce scenariile generale erau de la pragul de 2 la mie, 3 la mie, 4 la mie și 7,5 la mie.

Ce prevede proiectul de Hotărâre:

Potrivit proiectului de Hotărâre, certificatul verde COVID-19 nu mai este necesar pentru copiii sub 12 ani, ceea ce înseamnă că el rămâne obligatoriu doar pentru copiii cărora vârsta le permite să se vaccineze:

„(3) Obligaţia de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, nu se aplică în cazul persoanelor care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani.”

În schimb, certificatul verde rămâne obligatoriu în localitățile unde rata de incidență depășește 3 la mia de locuitori. Reglementarea vizează inclusiv food-court-urile, care nu apăreau în Hotărârea inițială privind certificatul COVID, de acum câteva zile:

„31. activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice în interiorul centrelor comerciale este permisă în judeţele/ localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori numai în zonele de consum delimitate și amenajate astfel încât să asigure separarea față de restul spațiului public. Accesul în zonele de consum astfel delimitate și amenajate este permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;”.

Exit mobile version