• O gravidă din trei se prezintă la consultațiile prenatale în perioada sarcinii
  • România înregistrează valori record ale mortalității materne și infantile
  • Proiectul a fost elaborat după modelul Finlandei

Deși este un subiect controvesat, abia astăzi are parte de o propunere legislativă. Este vorba despre gratuitatea analizelor pentru femeile gravide. Cu toate că parlamentarii vorbesc despre asta de ani de zile, până acum nu s-a luat nicio măsură.

Rata mortalităţii infantile rămâne în România de două ori mai mare față de rata medie a Uniunii Europene. Tot în România, un copil mai mic de 1 an moare la fiecare cini ore, iar principala cauza a acestui flagel este prematuritatea. Iar peste jumătate din decesele materne sunt cauzate de hemoragii majore și hipertensiune. Introducerea acestei măsuri de prevenție stimulează prezentarea precoce la consultul prenatal și monitorizarea corespunzătoare a sarcinii pentru a asigura la timp tratamentul adecvat

România se confruntă cu o incapacitate gravă de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală. Deşi necesarul ar fi de 600 de locuri în terapia intensivă neonatală, sunt asigurate doar aproximativ 300 de locuri, reprezentând aşadar 50% din capacitatea de a îngriji nou-născuţii prematuri.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

În total, există 23 de unităţi medicale de nivel 3, dintre care nouă în Bucureşti. Ultimul proiect naţional de dotare a maternităţilor şi secţiilor de terapie intensivă neonatală datează de mai bine de zece ani vreme în care unele aparate sunt deja defecte şi nu mai pot fi folosite.