• Bugetul de stat se stabilește la venituri în sumă de 174.102 miliarde lei.
  • Ministerul Sănătății are cea mai mare reducere a bugetului
  • Viorel Hușanu: „Angajații din sănătate sunt deja afectați, fizic, psihic”

Legea Bugetului a fost publicată în Monitorul Oficial. Ministerul Sănătății are cea mai mare reducere a bugetului, de 11%, în plină pandemie. Ion Cotojman, din partea federației sindicale Hipocrat, a vorbit pentru Aleph News despre banii pe care îi va primi domeniul sănătății.

„Nu văd nicio logică în această reducere. Oricât aș întelege că există o criză economică la nivel mondial, bugetul sănătății pentru România în 2021 trebuie să fie mai mare și nu mai mic față de 2020. Această micșorare a bugetlui are impact negativ asupra îngrijirii pacienților. Doar bugetul CAS este diminuat cu 3 miliarde de lei față de bugetul din 2020”, a spus Ion Cotojman.

Ion Cotojman spune că principalele lipsuri din spitalele românești sunt medicamentele și materialelor sanitare.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Viorel Hușanu, reprezentant al federației Sanitas a vorbit în direct la Aleph News despre reducerea bugetului Ministerului Sănătății.

„Cu toate că pandemia trebuie să forțeze Guvernul și Parlamentul să investească în sănătate, de un an de zile vorbim numai de lipsuri în acest domeniu. (…) Anul trecut când au fost rectificări bugetare, au preferat să dea acele avansuri pentru avioane, iar sănătatea a rămas descoperită. (…) În nicio țară europeană nu se întâmplă acest lucru,” a spus Viorel Hușanu.

Reprezentanul federației Sanitas susține că spitalele s-au descurcat greu tot timpul, pentru că sistemul de finanțare este foarte prost.

„Spitalele se autofinanțează cumva prin Casa se Asigurări de Sănătate. Mai puteau primi bani de la Autoritatea Publică Locală sau de la Minister pentru investiții, dar tot în an pandemic, primăria Sectorului 1 a tăiat finanțarea pentru patru spitale. (..) Nu se face o politică de sănătate pe genunchi.”