• Aspartamul, utilizat în produse de la sucurile dietetice Coca-Cola la guma de mestecat Extra, va fi catalogat în iulie ca fiind posibil cancerigen pentru oameni”.
  • Decizia IARC are rolul de a evalua dacă acest lucru reprezintă un potențial pericol sau nu, pe baza tuturor dovezilor publicate.
  • Hotărâri similare ale IARC din trecut pentru diferite substanțe au stârnit îngrijorări în rândul consumatorilor cu privire la utilizarea acestora.

Unul dintre cei mai răspândiți îndulcitori artificiali din lume va fi declarat luna viitoare drept posibil cancerigen de către un important organism de sănătate la nivel mondial, potrivit a două surse care au cunoștință de acest proces, ceea ce îl va pune în opoziție cu industria alimentară și cu autoritățile de reglementare, informează Reuters.

Aspartamul, utilizat în produse de la sucurile dietetice Coca-Cola la guma de mestecat Extra de la Mars și unele băuturi Snapple, va fi catalogat în iulie ca fiind posibil cancerigen pentru oameni” pentru prima dată de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), divizia de cercetare a cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), au declarat sursele.

Decizia IARC, finalizată la începutul acestei luni după o reuniune a experților externi ai grupului, are rolul de a evalua dacă un lucru reprezintă un potențial pericol sau nu, pe baza tuturor dovezilor publicate. Ea nu ia în considerare cantitatea de produs pe care o persoană o poate consuma în siguranță. Acest sfat pentru persoanele fizice provine de la un comitet separat de experți al OMS privind aditivii alimentari, cunoscut sub numele de JECFA (Comitetul mixt de experți pentru aditivi alimentari al OMS și al Organizației pentru Alimentație și Agricultură), alături de determinările autorităților naționale de reglementare.

Recomandări

PRESIUNEA CREȘTE ASUPRA LUI BIDEN
ÎI IA HARRIS LOCUL LUI BIDEN?
PE CINE FACE DE RÂS ȘOȘOACĂ?
RUSIA ÎL CONDAMNĂ PE GERSHKOVICH
UNDE FUGI DE CANICULĂ ÎN WEEKEND?
ZBORURI AFECTATE DE PANA DE LA MICROSOFT

Cu toate acestea, hotărâri similare ale IARC din trecut pentru diferite substanțe au stârnit îngrijorări în rândul consumatorilor cu privire la utilizarea acestora, au dus la procese și au presat producătorii să recreeze rețete și să treacă la alternative. Acest lucru a dus la critici potrivit cărora evaluările IARC pot fi derutante pentru public.

JECFA, comitetul OMS privind aditivii, analizează, de asemenea, utilizarea aspartamului în acest an. Reuniunea sa a început la sfârșitul lunii iunie și urmează să își anunțe concluziile în aceeași zi în care IARC își va face publică decizia – pe 14 iulie.

Citește și