• Restricțiile din Marea Britanie se vor relaxa începând cu 19 iulie
  • Varianta Delta a coronavirusului a determinat autoritățile din Marea Britanie să amâne relaxarea restricțiilor
  • Marea Britanie a vaccinat cu o doză aproape 80% din populaţia adultă

Marea Britanie rămâne închisă. De vină este varianta Delta a coronavirusului, venită din India. Ştim că, atunci când un virus trece de la animal la om, el se modifică, în lupta pentru supravieţuire. Cu cât rămâne mai mult în circulaţie, cu atât mai puternic devine. Şi vedem asta în numărul celor care se infectează după ce intră în contact cu un purtător al virsului.

Dacă la varianta originală a viruslui, cea din Wuhan, numărul era cel mult 2.6, la varianta Delta, cea originară din India, numărul poate ajunge la 8. Între timp, premierul Boris Johnson anunță relaxare în Marea Britanie de la 19 iulie.

„Până luni, 19 iulie, ne vom propune să avem în jur de două treimi din populația adultă, inclusiv toți cei peste 50 de ani, toți cei vulnerabili, toți lucrătorii din prima linie din domeniul sănătății și îngrijirii și toți cei peste 40 de ani care au primit prima doză până la jumătatea lunii mai”, a spus Boris Johnson.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

„Din experienţa noastră cu pacienţii în spital nu am văzut diferenţe majore dintre cei care au avut varianta Alfa sau varianta Delta. Clinic nu se poate face o diferenţă între o variantă sau cealaltă”, a spus Tudor Toma, medic stabilit în Marea Britanie

Chiar dacă nu sunt diferențe între starea pacienților, riscul de spitalizare este dublu la cei infectați cu varianta Delta a coronavirusului. Pentru cei vaccinați cu schemă completă sau care au mai mult de de patru săptămâni de la prima doză, riscul de spitalizare este mai mic cu 72%, arată un studiu făcut în Scoția.

„Din 12.000 de persoane care au fost depistate pozitiv cu varianta Delta, au fost 230-240 internaţi în spital, iar dintre aceştia, doar 3 erau cei care aveau două doze de vaccin administrate”, a adăugat Tudor Toma.

Marea Britanie a vaccinat cu o doză aproape 80% din populaţia adultă. Dar cu doza a doua sunt vaccinaţi mai puţin de 45%, iar teama că virusul va face din nou ravagii este mare, mai ales că, după atâtea luni de restricţii, oamenii renunţă la precauţii.

„Vremea este foarte bună aici, ieri am fost pe una din plajele coastei, relaxările s-au văzut, s-au simţit, măsurile de distanţare socială nu s-au prea menţinut, însă masca în interior, unde a fost necesar, s-a menţinut în continuare. Asta cred că este cel mai mare motiv pentru care relaxările ar trebui în continuare păstrate”, a spus Aida Popoviciu, managerl la Spitalul Queen Elizabeth.