- Orice cantitate de alcool este dăunătoare pentru sănătatea creierului tău.
- Studiu: „Alcoolul a fost responsabil de până la 0,8% din variația volumului materiei cenușii”
- Cercetători: „Alcoolul a contribuit la acest lucru mai mult decât orice alt factor de risc modificabil testat”
Consumul alcoolului, chiar și în cantități mici, scade densitatea materiei cenușii a creierului – este concluzia cercetărilor din cadrul Universității din Oxford.
Advertisment
Studiul, care urmează să fie evaluat, sugerează că, cu cât consumăm mai mult alcool, cu atât volumul creierului este mai mic.
„Nu există un prag – chiar și în cantități mici, alcoolul îți face rău. Creierul este afectat aproape în totalitate – nu doar anumite zone, cum credea anterior”, a declarat autoarea principală a studiului, Anya Topiwala, lector clinic superior la Universitatea din Oxford.
Recomandări
Cercetătorii au folosit UK Biobank, „o bază de date substanțială concepută pentru a decoda factorii genetici și de mediu care determină unii oameni să dezvolte boli, în timp ce alții, nu”.
Prin urmare, aceștia au analizat de la 25.378 de participanți, cum ar fi vârsta, sexul, educația, consumul de alcool auto-raportat, dimensiunea și starea de sănătate a creierului din scanările RMN, informații despre vizitele la spital și consultațiile ambulatorii și testele de memorie.
Așadar, un consum mai mare de alcool pe săptămână a fost asociat cu o modificare de până la 0,8% a volumului de materie cenușie a creierului, chiar și după luarea în considerare a caracteristicilor biologice și comportamentale individuale.
Procentul ar putea părea unul mic, însă reprezintă un efect mai mare decât oricare factor de risc modificabil testat. De exemplu, este de patru ori mai mare decât efectul fumatului sau al indicelui de masă corporală.
Totodată, au fost observate asocieri negative pe scară largă între consumul de alcool și integritatea materiei albe, compusă din fibrele nervoase care asigură comunicarea dintre miliardele de neuroni care alcătuiesc substanța cenușie.
Partenerii noștri