• SJU Suceava: „Mor pacienți pentru că refuză oxigenul”
  • Nelu Tătaru: „Mergem către 50 mii teste pe zi”
  • Alexandru Rafila: „Vaccinul rezistă 17 zile în depozit”

România a trecut încă un prag psihologic în lupta cu epidemia de coronavirus – peste 6.000 de cazuri! Așteptăm vaccinul, dar avem în spitale oameni care mor pentru că refuză oxigenul.

6.481 este numărul zilei. Și-o să tot numărăm vreo 3, 4 săptămâni, spune ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care vrea să mărească capacitatea de testare la 50.000 pe zi.

Avem trei-patru săptămâni grele pentru a intra pe un platou. Haideți să participăm cu toții la scăderea numărului de cazuri„, a spus ministrul Tătaru astăzi, la Constanța. El a dat asigurări că România va fi în stare să gestioneze vaccinarea.

Recomandări

RUSIA, VINOVATĂ
PRIMUL POW NORD-COREEAN
CUM MĂNÂNCI CUMPĂTAT?
FĂ O ȘCOALĂ CA ACASĂ
ATACURI ÎN SIRIA
ISRAELUL LOVEȘTE YEMEN

Avem trei-patru săptămâni grele pentru a intra pe un platou. Haideți să participăm cu toții la scăderea numărului de cazuri”, a spus Nelu Tătaru.

Medicul Alexandru Rafila spune că vaccinul pe care Nelu Tătaru e convins că-l vom avea în decembrie nu va putea fi administrat de medicii de familie, ca anti-gripalul.

Trebuie ţinut la -80 grade şi în ambalajul cu gheaţă carbonică e păstrat doar zece zile, iar în şapte zile trebuie administrat. Să vaccinezi milioane de oameni într-un scurt timp este o mare provocare„, spune Rafila.

La noi, dozele vor ajunge în primul rând la personalul sanitar. Abia la primăvară, poate, vaccinul va ajunge şi la cea mai mare parte a populaţiei.

În vreme ce șeful de la Sănătate ne asigură ca va fi bine, preşedintele Consiliului European e mai precaut.

Sigur că nu o să avem o baghetă magică. Nu o să fie toată lumea vaccinată pocnind din degete. Vor fi probleme logistice foarte concrete care se pun, de transport, de conservare, de campanii de vaccinare. Din acest motiv vreau să mobilizez şefii de stat sau de guverne ca să luăm decizii europene”, a spus Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

Știu că-n vreme ce unii așteaptă vaccinul, alții nu acceptă nici măcar tratamentul. Se întâmplă la Suceava, spre disperarea medicilor. Spun că pierd pacienți pentru că aceștia refuză masca de oxigen! Sunt mulți și sunt alimentați de tot felul de voci – strigă managerul Spitalului Județean.

Nu sunt cazuri singulare (cei care refuză tratamentul – n.red.). Trebuie să respectăm dorința pacientului, nu îl putem trata cu forța. Sunt pacienți care cred că nu există COVID, că este o conspirație, că trăim într-o lume a conspirațiilor și a supozițiilor de tot felul. Este o realiate cu care ne confruntăm din păcate în anul 2020”, a spus Alexandru Calancea, manager SJU Suceava.