• În Rusia au fost descoperite șapte cazuri de gripă aviară H5N8 la oameni
  • Acestea sunt primele cazuri din lume de gripă aviară H5N8 depistate la oameni
  • Este vorba despre angajați ai unei ferme de păsări

Rusia a anunțat că au fost depistate primele cazuri din lume de gripă aviară H5N8 la oameni. Încă nu există indicii privind transmiterea între oameni, scrie Bloomberg.

Este vorba despre șapte cazuri descoperite la angajați ai unei ferme de păsări din sudul Rusiei, spune Anna Popova, şefa autorităţii de sănătate publică a ţării.

Nu se transmite de la om la om. Dar numai timpul va arăta cât de curând viitoarele mutaţii îi vor permite să depăşească această barieră“, a spus Anna Popova.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Descoperirea acestei tulpini „oferă tuturor, întregii lumi, timp pentru a ne pregăti pentru posibile mutaţii şi ne dă posibilitatea de a reacţiona în timp util şi de a dezvolta sisteme de testare şi vaccinuri“.

Angajații afectaţi de la ferma de păsări, unde în luna decembrie a fost raportat un focar în rândul păsărilor, au prezentat cazuri uşoare şi s-au recuperat, a spus Popova.

Deşi infecţiile umane cu viruşi A (H5) sunt rare şi apar, în general, la persoanele expuse la păsări infectate bolnave sau moarte, ele pot duce la boli severe sau chiar la moarte în cazul oamenilor“, explică OMS.

Într-o postare din noiembrie 2016, OMS a anunțat că șase din cele 14 cazuri de gripă aviară H5N6 apărute la oameni începând cu 2014 au fost fatale.