- Studiu Stanford: Concentrarea pe un anumit obiect ajută copiii să adoarmă rapid.
- Veronica, somnolog: Dormitul dezvoltă cel mai mult copiii în primii ani de viață.
- Corina, psiholog: Concentrarea pe respirație relaxează organismul copiilor.
Copiii care practică exerciții de respirație înainte să se pună în pat, au un somn mai profund, potrivit un studiu recent al Universității Stanford.
Advertisment
Totodată, îmbinarea exercițiilor de tip mindfulness cu activitățile fizice îi face pe cei mici să fie mai pozitivi și mai concentrați.
Veronica Șurlea este medic specializat în somnologie și spune că somnul dezvoltă cel mai mult copiii în primii ani de viață.
Recomandări
„Prin exercițiile de respirație care înseamnă o mobilizare eficientă a cutiei toracice, a cavității abdominale, normal că și oxigenarea va fi de calitate. Vom asigura un somn de calitate fără coșmaruri, fără treziri nocturne”, spune Veronica Şurlea, medic specializat în somnologie.
Corina Pop este psihoterapeut și spune că exercițiile de respirație ar trebui făcute și în timpul zilei, nu doar seara, înainte de culcare.
„Cu privirea urmărim conturul degetelor și când ajungem în punctul acesta, putem să inspirăm, când ajungem în vale putem să expirăm. Concentrarea pe respirație, pe inspirul și expirul respectiv face ca celelalte gânduri să se disipeze efectiv și între timp să apară și somnul, pentru că astfel se relaxează corpul”, spune psihoterapeutul.
Unii elevi nu au probleme cu somnul și nu pun accent pe exerciții, dar știu de beneficiile lor.
„Am încercat, dar nu m-am ținut. Erau așa niște exerciții pe spate, respirai pe spate și nu știu exact cât te ajuta la somn, dar în orice caz te relaxa puțin și te defocusa de la zi și atunci da, probabil că adormeai mai ușor”, spune un elev.
Pentru o concentrare crescută, medicii specialiști le recomandă copiilor să doarmă cel puțin 8 ore pe noapte și să practice exercițiile de respirație.