Cum a pus stăpânire virusul SARS-CoV-2 pe întreaga lume în 2020. Analiza unui an de pandemie

Cum a pus stăpânire virusul SARS-CoV-2 pe întreaga lume în 2020. Analiza unui an de pandemie

Virusul care a apărut pentru prima dată în urmă cu un an în orașul Wuhan din China, a măturat întreaga lume în 2020, lăsând haos în urma sa. Aproape nici un loc din lume nu a fost cruțat.

Toate continentele au fost afectate de șomaj, de blocarea economiei, de suferință și de moarte. Și aproape pretutindeni s-a instaurat în sufletele oamenilor o frică permanentă.

Dar fiecare țară a trăit în propriul fel confruntarea cu virusul. Jurnaliști de la Associated Press din întreaga lume au evaluat modul în care diferite țări au traversat pandemia.

Brazilia

În Brazilia, președintele Jair Bolsonaro a condamnat carantina împotriva COVID-19, declarând că închiderea întreprinderilor va distruge economia și îi va afecta drastic pe cei săraci.

Decizia lui Bolsonaro de a se opune carantinei și de a se concentra asupra menținerii funcționale a economiei a divizat țara.

China

Viața a revenit la normal în China, țara în care COVID-19 a apărut pentru prima dată în urmă cu un an. Lucrătorii s-au întors în fabrici și în birouri, elevii sunt din nou în sălile de clasă.

În orașe purtarea unei măști chirurgicale – deși aceasta nu se mai cere în afara metroului și a altor locuri aglomerate – a devenit un obicei. Partidul Comunist, aflat la guvernare, a retras unele dintre cele mai severe controale sanitare impuse vreodată în țară. Economia este în creștere din nou, dar redresarea este inegală.

Germania

După un răspuns rapid la primul val al epidemiei și după un program timpuriu de testare pe scară largă, Germania s-au bucurat de o vară în mare parte relaxată.

Restricțiile inițiale au redus numărul de cazuri zilnice de COVID-19 de la un vârf de peste 6.000 la sfârșitul lunii martie la câteva sute în lunile mai calde.

Dar, pe măsură ce oamenii au început să se relaxeze, cazurile au început să se înmulțească, ajungând la un număr de aproape patru ori mai mare decât în martie, iar acum țara se află într-un nou blocaj, care se va extinde până în ianuarie 2021.

India

Cu o populație de 1,3 miliarde de oameni, India este pe cale de a deveni țara cu cele mai multe infectări din lume.

A răspuns la pandemie de timpuriu cu o blocare la nivel național, dar numărul de cazuri a explodat după ce restricțiile au fost relaxate și sistemul de sănătate publică a putut ține cu greu pasul în situația creată. A produs nedumeriri rata de decese relativ scăzută.

Economia Indiei a înregistrat acest an cea mai slabă performanță din ultimele două decenii, fiind cea mai grav afectată dintre marile economii ale lumii.

Iran

La început, conducerea Iranului a minimalizat gravitatea pandemiei, negând rata de creștere a infecțiilor, refuzând să închidă moschei și ezitând să închidă sectorul afacerilor.

Acum până și Liderul Suprem Ayatollah Ali Khamenei a purtat mănuși de unică folosință când a plantat un copac pentru mass-media de stat și când s-a rugat într-o moschee goală, de sărbătoarea Așura a șiiților.

Virusul a făcut multe victime până și în rândul înalților oficiali, fiind probabil cea mai mare amenințare în Iran de la războiul care a urmat Revoluției Islamice din 1979.

Israel

Când Israelul a intrat în a doua carantină la nivel național în septembrie, cea mai mare parte s-a conformat rapid.

Nerespectarea regulilor de siguranță la nivel național în zonele ultra-ortodoxe a întărit percepția populară potrivit căreia comunitatea religioasă prioritizează credința în detrimentul științei și nu este interesată de binele comun.

Teritoriile palestiniene vecine, Cisiordania și Fâșia Gaza, se confruntă și ele cu propriile crize.

Italia

La sfârșitul lunii februarie, Italia a devenit epicentrul COVID-19 în Europa și a arătat întregii lumi ce se poate întâmpla când un sistem de sănătate, chiar și din una dintre cele mai bogate părți ale lumii, se prăbușește.

Al doilea val, din septembrie, a pricinuit mii de morți și spitalele au ajuns din nou într-un punct critic, în ciuda planurilor și a sistemelor de monitorizare care au fost puse în aplicare.

Japonia

În Japonia pandemia de COVID-19 a avut un început turbulent în februarie, iar ulterior, în ciuda temerilor că țara nu ar putea supraviețui valurilor viitoare de infecții, a fost cruțată de valurile periculoase observate în SUA și în Europa și speră să poată găzdui vara viitoare Jocurile Olimpice.

Experții declară că utilizarea măștilor și controalele efectuate la frontiere au fost esențiale pentru menținerea la un nivel scăzut a numărului de cazuri.

Kenia

În Kenya pandemia a făcut victime în toate categoriile de vârstă și mai ales în rândul tinerilor: de la copiii forțați să muncească și să se prostitueze, la școlile închise până în 2021.

Presiunile economice din ce în ce mai mari și intenția Kenyei de a închide școlile până în 2021 au pus o presiune enormă asupra a milioane de copii. Unii muncesc acum din greu în cariere de piatră sau au fost împinși spre prostituție sau furt.

Peru

Timp de luni de zile Peru a deținut primul loc la nivel mondial la numărul de decese pe cap de locuitor din cauza COVID-19.

La această situație s-a ajuns după decenii de lipse de investiții în sănătatea publică, decizii defectuoase la începutul pandemiei, precum și o inegalitate socială acută, la care se adaugă penuria de bunuri care salvează vieți, cum ar fi oxigenul medicinal.

Un sondaj recent a constatat că 7 din 10 peruani cunosc pe cineva care a murit din cauza virusului.

Africa de Sud

În țara cu cel mai pronunțat grad de inegalitate din lume, boala i-a lovit cel mai greu pe cei săraci, iar recesiunea economică a dus șomajul la 42%. Dar Africa de Sud a avut o „armă secretă”: profesioniștii din domeniul sănătății, care sunt veterani ai luptelor de lungă durată împotriva HIV/SIDA și a tuberculozei rezistente la medicamente.

Liderii țării au ținut seama de sfaturile acestora cu privire la modul de abordare a coronavirusului și, deși au existat suișuri și coborâșuri, încă nu au avut loc scenariile cele mai nefericite.

Spania

Anul 2020 va fi pentru Spania, ca și pentru alte țări, de altfel, anul în care un virus necunoscut a zguduit bazele societății și a pus sub semnul întrebării un sistem care nu a reușit să prevină atât de multe decese.

Politicienii se laudă că sistemul nu s-a prăbușit în timpul primului val, când țara a înregistrat 929 de morți într-o singură zi.

Dar costul acestei supraviețuiri a fost suprasolicitarea personalului medical, care s-a îmbolnăvit mai mult decât oriunde altundeva în lume și a plătit un tribut emoțional uriaș.

SUA

America a trăit o tragedie de proporții istorice, care s-a manifestat nu numai în numărul uriaș de decese și de infecții, dar și printr-o multitudine de alte moduri, în care virusul dat peste cap viața de zi cu zi a oamenilor.

Situația la nivel mondial

În Mexic, guvernul nu a făcut prea multe lucruri, în afară de a cere poporului să acționeze în mod responsabil. Rezultatul: mai mult de 100.000 de decese, un număr care se presupune a fi o subestimare.

În Noua Zeelandă, guvernul a închis granițele și a închis aproape totul, prevenind extinderea unei situații tragice, decesele fiind doar de numărul zecilor.

În confruntarea cu pandemia de COVID-19 națiunile lumii au adoptat tot soiul de răspunsuri – uneori trecând de la măsuri stricte la unele laxe în cursul a doar câteva luni, sau invers.

Exit mobile version