• În UK au avut loc teste clinice cu sânge infectat, în anii ’70-’80.
  • Copii au fost infectați cu hepatita C și HIV. Majoritatea sunt morți.
  • La teste au participat copii cu tulburări de coagulare.
  • UK a importat sânge din SUA, de la donatori cu risc ridicat de boli.
  • O anchetă publică este în desfășurare. Raportul final apare în mai.

Și copiii pot fi cobai. Sute de copii din Marea Britanie au fost supuși în anii ’70 și ’80 la o serie de teste clinice cu mostre de sânge infectate cu viruși, arată documentele oficiale. Experimentele au continuat 15 ani, iar majoritatea copiilor au fost infectați cu hepatita C și HIV. La studii au participat copii cu tulburări de coagulare a sângelui, deși familiile lor erau împotrivă, în general. Majoritatea copiilor sunt acum morți, scrie BBC.

Din cauză că britanicii nu aveau bănci de sânge la acea vreme, au importat din America… de la donatori cu risc ridicat: prizonieri și dependenți de droguri. O proteină folosită era Factor 8”, foarte eficientă pentru oprirea sângerărilor, dar despre care se știa că este contaminată cu virusuri. E plin de cazuri in care copiii pot cădea victime.

Nestle este acuzată că adaugă zahăr și miere în laptele pentru sugari și în produsele din cereale, vândute în multe țări cu venituri mici. Asta în ciuda ghidurilor internaționale care vor să prevină obezitatea și bolile cronice.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Organizația elvețiană Public Eye a făcut descoperirea după ce a trimis astfel de mostre, vândute în Asia, Africa și America Latină, ca să fie analizate în laborator. Pe principalele piețe europene ale Nestle nu există zahăr adăugat în formulele pentru copii mici.

Cobai”

Luke O’Shea-Phillips, în vârstă de 42 de ani, suferă de hemofilie ușoară – o tulburare de coagulare a sângelui care face ca el să aibă vânătăi și să sângereze mai ușor decât majoritatea.

El a contractat hepatita C, o infecție virală potențial letală, în timp ce era tratat la Spitalul Middlesex, în centrul Londrei, care i-a fost administrată din cauza unei mici tăieturi la gură, la vârsta de trei ani, în 1985.

Documentele consultate de BBC sugerează că i s-a administrat în mod deliberat produsul sanguin – despre care medicul său știa că ar fi putut fi infectat – pentru a putea fi înscris într-un studiu clinic.

Medicul a vrut să afle cât de probabil erau pacienții să se îmbolnăvească de la o nouă versiune a factorului VIII tratat termic. Deși nu fusese niciodată tratat pentru afecțiunea sa, lui Luke i s-a administrat Factor VIII tratat termic pentru a opri sângerarea gurii.

O scrisoare a medicului lui Luke, Samuel Machin, adresată unui alt expert în hemofilie, a fost prezentată ca dovadă în cadrul anchetei publice privind scandalul sângelui infectat.

Scriindu-i lui Peter Kernoff, de la Royal Free Hospital din Londra, doctorul Machin a detaliat tratamentul lui Luke și al unui alt băiat, întrebând: Sper că vor fi potriviți pentru testul dumneavoastră cu tratament termic”.

Citește și