• Tulpina britanică poate duce la explozia cazurilor de COVID în România
  • Statisticianul Valentin Pârvu arată un scenariu sumbru: 20.000 cazuri pe zi
  • Măsurile de distanțare trebuie menținute, spune Pârvu
  • Autoritățile au anunțat 1.313 cazuri noi în ultima zi

Azi au fost 1.313 cazuri noi, dar nu e cazul să ne relaxăm. Suntem avertizați că noua tulpină a virusului poate aduce un număr șocant de infectări în România la finalul lunii martie. Între 9.000 și 20.000 de cazuri pe zi.

E proiecția realizată de bio-statisticianul Valentin Pârvu, care ia în considerare măsurile de relaxare pregătite de autorități și ritmul de vaccinare. Tulpina britanică e deja în țară și e foarte contagioasă. Doar județul Timiș se mai află în șcenariul roșu.

Restaurantele au fost redeschise, iar școlile ar putea urma în perioada următoare. Sunt doua scenarii calculate de profesorul Pârvu. Cu măsuri de distanțare și vaccinuri, cazurile continuă să scadă. Cu revenirea prematură la viața normală, cazurile pot urca până la 20.000 pe zi. E scenariul pesimist.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Responsabilii merg orbi pe sistemul vechi de relaxări, de parcă nu ar fi apărut noi tulpini, noi riscuri”, spune Valentin Pârvu.

Timiș, singurul județ aflat în scenariul roșu

Autoritățile din Timiș spun că judetul lor e singurul în scenariul roșu pentru că Banatul e fruncea la teste.

Alin Nica, președinte Consiliul Județean Timiș: „Nu cred că e necesar impunarea de măsuri suplimentare. Vedem că gradul de infectare scade de la zi la zi. Pe măsură ce vacinarea va avansa, acest grad va scădea și mai mult și cred că am trecut de faza critică care impunea carantinarea unor zone sau a anor localități.”