• Pfizer a cerut 54 de euro pe o doză, dar a scăzut prețul până la 15 euro
  • Serul AstraZeneca are un preț de 2 euro/doză
  • Secretar general ONU: „În timp ce 10 țări au administrat 75% din vaccinuri, 130 de țări nu au primit până acum nici măcar o doză”

Uniunea Europeană a cumpărat vaccinul de la Pfizer la super-ofertă. Asta, dacă iei în calcul prețul inițial cerut de compania farmaceutică: 54 de euro pe o doză. Până la urmă, UE și Pfizer au bătut palma pentru doar 15 euro doza, anunță presa din Germania.

Asta înseamnă că Uniunea a plătit pentru cele 500 de milioane de doze de la Pfizer aproximativ 27 de miliarde de euro. Când te uiți la sumele astea, chiar și cu reducerea de peste 70%, înțelegi de ce Astra Zeneca e supranumit „Vaccinul săracilor”. Costă doar 2 euro doza.

Cel mai important e că vaccinul Pfizer e atât de eficient, încât specialiștii recomandă ca a doua doză să fie amânată cât mai mult, deoarece rapelul nu crește semnificativ protecția oferită. Un alt argument e și avertismentul secretarului general al ONU.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

„În timp ce 10 țări au administrat 75% din vaccinuri, 130 de țări nu au primit până acum nici măcar o doză”, a spus Antonio Guterres, citat de The Guardian.

Și dacă sunt destule state care și-ar dori cu orice preț vaccinuri anti-COVID, dar nu le pot obține, unele spun că n-au nevoie. În Tanzania, o țară cu 60 de milioane de oameni, ministrul Sănătății însuși a anunțat că un cocktail din ghimbir, lămâi, usturoi și piper ține la distanță coronavirusul.

Iar președintele Tanzaniei a venit și el cu un argument: „Dacă omul alb ar fi capabil să inventeze un vaccin contra coronavirusului, ar fi trebuit să vină cu unul și împotriva SIDA, până acum”. Tanzania n-a mai publicat date despre cazurile COVID-19 din mai anul trecut, când numărul deceselor era 21.