• Alte state europene impun restricții în funcție de tulpinile din circulație
  • Provincia Tirol s-a închis după ce au identificat multe cazuri cu tulpina africană
  • Tulpina britanică e domninantă la noi și a fost identificată deja în toată țara

Împrumutăm de la state europene doar ce ne convine, nu neapărat ce e mai eficient. În timp ce alții iau decizii privind restricțiile în funcție de tulpinile care se află în circulație, noi nici măcar nu știm ce variante ale virusului circulă la noi.

În România, restricțiile se iau la nivel național. Ce se întâmplă în alte state

Gradul de secvențiere este mult mai mare în alte state față de țara noastră. Astfel, ei știu în ce zone ale țării sunt prezente cu preponderență anumite tulpini.

De exemplu, Austria a închis provincia Tirol după ce au identificat multe cazuri de infectare cu tulpina din Africa de Sud, dar nu au închis toată țara. La fel a ales să facă și Franța. A impus restricții suplimentare doar în regiunile în care au depistat multe infectări cu tulpina africană.

Recomandări

BANI PENTRU UCRAINA
MARK SE DĂ PE MUZICĂ
CONTINUĂ PLOILE ÎN SPANIA
TINERII CONSUMATORI
HOUDINI? TU EȘTI?
MIGRAȚIE LA NIVEL RECORD

Situația secvențierii în România și eficiența vaccinurilor

La noi se face secvențiere în doar câteva centre din toată țara și numărul rămâne în continuare mic. Cele mai multe teste sunt analizate în privat, iar rezultatele arată tulpina britanică este cea dominantă la noi și e răspândită deja în toată țara.

Au mai fost identificate 5 cazuri de infectatare cu tulpina africană și 2 cu cea braziliană.

Companiile producătoare de vaccin au anunțat că serurile sunt în continuare eficiente și împotriva tulpinilor apărute. Un studiu recent pune, însă, la îndoială eficiența serului de la Pfizer împotriva tulpinii și mutațiilor africane.

Îngrijorarea se mută acum spre tulpina indiană după ce s-a găsit primul caz în Europa.