- Virusul nu este nou, dar OMS urmează să se reunească în această săptămână pentru a stabili prioritățile de cercetare pentru acest virus.
- OMS a precizat că, până joi, a primit rapoarte cu privire la 257 de cazuri confirmate de variola maimuței.
- Treizeci de țări non-endemice au raportat peste 550 de cazuri confirmate de variola maimuței, a declarat miercuri șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a declarat miercuri că peste 550 de cazuri confirmate de variola maimuței au fost raportate în 30 de țări în care virusul nu este endemic.
Directorul general al OMS, Tedros Ghebreyesus, a declarat, în cadrul unui webinar de la Geneva, că apariția bruscă a variolei maimuței în mai multe țări în același timp sugerează că este posibil să fi existat o transmitere nedetectată de ceva timp.
„Până în prezent, cele mai multe cazuri au fost raportate în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați și care s-au prezentat cu simptome la clinicile de sănătate sexuală”, a spus Tedros.
„Aceste comunități lucrează din greu pentru a-și informa membrii cu privire la riscurile variolei maimuței și pentru a preveni transmiterea.”
Dr. Rosamund Lewis, șefa Secretariatului pentru variolă din cadrul Programului de Urgențe al OMS, a declarat că, în prezent, organizația internațională nu recomandă vaccinarea în masă.
Există mai multe țări în care această boală este endemică: Republica Centrafricană, Republica Democrată Congo, Nigeria și Camerun raportează cazuri și există și alte țări care au raportat cazuri în trecut. „Nu este nevoie de o vaccinare în masă. În acest moment, avem ceea ce este descris ca fiind un focar într-o anumită comunitate, care se angajează în călătorii și are contacte fizice.”
Tedros a spus că oamenii trebuie să lucreze din greu „pentru a lupta împotriva stigmatizării”, despre care a spus că este greșită și poate împiedica persoanele infectate să caute îngrijire, ceea ce face mai dificilă oprirea transmiterii. OMS îndeamnă țările afectate să își extindă supravegherea și să caute cazuri în comunitatea mai largă, a adăugat șeful organizației de sănătate.
„Oricine poate fi infectat cu variola maimuței dacă are un contact fizic apropiat cu o altă persoană infectată”, a spus el.
„Este important să ne amintim că, în general, simptomele variolei maimuței se rezolvă de la sine, dar pot fi grave în unele cazuri”.
Revenind la COVID-19, Tedros a declarat că cazurile raportate și decesele cauzate de acest virus continuă să scadă la nivel global, deși această tendință trebuie interpretată cu prudență, deoarece multe țări au redus numărul de teste pe care le efectuează.
„Și, observăm tendințe îngrijorătoare în mai multe regiuni. Cazurile raportate și decesele sunt în creștere în Americi, în timp ce decesele sunt, de asemenea, în creștere în regiunea Pacificului de Vest și în Africa”, a spus Tedros.
„Încă o dată, pandemia nu s-a încheiat. Facem în continuare apel la toate țările să mențină serviciile de testare și secvențiere, pentru a ne oferi o imagine mai clară a locului în care se răspândește virusul și a modului în care se schimbă.”