• Deshidratare, alergii, oboseală sau surmenaj: cu toții avem dureri de cap la un moment dat.
  • De cele mai multe ori nu este nimic de care să îți faci griji, dar medicii explică când și cum durerile de cap pot semnala o problemă de sănătate de care trebuie să te îngrijoreze.
  • Dacă ai o durere de cap și ai impresia că nu poți scăpa de ea, este un motiv de îngrijorare.

Dacă ai o durere de cap și ai impresia că nu poți scăpa de ea, este un motiv de îngrijorare. Deshidratare, alergii, oboseală sau surmenaj: cu toții avem dureri de cap la un moment dat.

De cele mai multe ori nu este nimic de care să îți faci griji, dar medicii explică când și cum durerile de cap pot semnala o problemă de sănătate de care trebuie să te îngrijoreze.

Nu toate durerile de cap sunt la fel

Potrivit Dr. Brian Grosberg, directorul Centrului de Cefalee din Hartford există peste 300 de tipuri și cauze ale durerilor de cap.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Trebuie să examinăm amănunțit istoricul durerii de cap pentru a determina dacă aceasta are caracteristici îngrijorătoare care pot indica o boală sau o cauză subiacentă”, spune el.

Capul îți pulsează cu putere

Se estimează că 6% dintre bărbați și 18% dintre femei suferă de migrene. Dacă faci parte din acest grup, știi cât de dureroase și debilitante pot fi migrenele. Un prim atac poate fi înfricoșător, dar persoanele care suferă de migrene devin experți în recunoașterea semnelor de avertizare.

Neurologul Isha Gupta de la Spitalul Mount Sinai din New York, explică: Migrenele severe se caracterizează prin senzații de pulsații și pulsații ale sângelui în craniu, însoțite de hipersensibilitate la lumină sau sunet. Alte forme sunt caracterizate de o durere ascuțită in zona feței sau în jurul unui ochi. Este important să consulți medicul dacă ai simptome constante de migrenă.”

Durere de cap însoțite de dificultăți de vorbire și amorțeală

Dr. Gupta explică faptul că anevrismele sunt dificil de diagnosticat deoarece au un singur simptom major: durerea de cap. Dar acea durere între ochi sau în spatele capului poate indica ceva ce poate pune viața în pericol.

Potrivit doctorului Gupta, anevrismele sunt uneori însoțite de dificultăți de vorbire, dificultăți de gândire sau de înțelegere a celorlalți, dificultăți în mișcarea brațelor sau a picioarelor, amorțeală sau furnicături în corp sau vedere încețoșată”. Ea adaugă că, dacă observi oricare dintre aceste efecte secundare să mergi imediat la camera de urgență.

Durerea de cap este atât de puternică încât te trezește

Aceasta nu este o veste bună. Cancerul cerebral este unul dintre cele mai greu de diagnosticat”, spune doctorul Gupta. Pentru că există multe forme de cancer cerebral și puține simptome specifice ale bolii. Ca și în cazul cancerului de piele, fii atent la schimbările bruște. Ea explică faptul că, dacă durerile de cap sunt atât de puternice încât te trezesc sau sunt deosebit de intense dimineața, merită să vorbești cu medicul tău. Singura modalitate de a exclude cauzele durerilor de cap severe este să discuti cu medicul, care va solicita o tomografie computerizată sau un RMN al creierului și al vaselor de sânge ca urmare a simptomelor.”

Durerea de cap nu dispare

O durere de cap care continuă la nesfârșit te poate face să iei de două ori mai multe medicamente. Încearcă să dormi puțin. Dar dacă simptomele persistă, Dr. Dempsey recomandă o programare rapidă la medic. Dacă ai deja o durere de cap și ai impresia că nu poți scăpa de ea, este un motiv de îngrijorare. Orice persoană cu antecedente de dureri de cap care observă o schimbare în modul în care se instalează durerea de cap sau în localizarea durerii de cap și constată că medicamentele nu mai funcționează – trebuie să știe că aceasta este o criză gravă care necesită atenție medicală.”

Durere de cap însoțită de modificări vizuale

O durere de cap care este însoțită de modificări vizuale, pierderea vederii, slăbiciune, amorțeală sau furnicături ar trebui să fie consultată de un medic”, spune Dr. Estemalik. Potrivit American Migraine Foundation, o treime dintre persoanele care suferă de migrenă suferă de aură (simptome neurologice tranzitorii). Pentru cei care nu au aure, orice schimbare – în ceea ce privește vederea, pete, vedere încețoșată, dificultăți de concentrare – care însoțește o durere de cap necesită asistență medicală. Ar putea fi o cataractă.