• Prea mult dintr-un lucru bun poate fi de fapt foarte rău pentru sănătate și nu este întotdeauna evident care sunt obiceiurile periculoase.
  • Iată cinci obiceiuri aparent sănătoase, care sunt bune pentru tine cu moderație, dar care pot provoca daune serioase atunci când sunt duse prea departe.
  • Obiceiuri de sănătate despre care nu știai că sunt mortale.

Prea mult dintr-un lucru bun poate fi de fapt foarte rău pentru sănătate și nu este întotdeauna evident care sunt obiceiurile periculoase.

Iată cinci obiceiuri aparent sănătoase, care sunt bune pentru tine cu moderație, dar care pot provoca daune serioase atunci când sunt duse prea departe.

Bei prea multă apă

Hidratarea este în mod evident importantă pentru sănătate, dar, având în vedere sfaturile contradictorii privind cantitatea corectă de apă pe care trebuie să o bei, este ușor să bei prea multă, ceea ce poate cauza o afecțiune periculoasă numită hiponatremie. Poate fi letală, dar, în esență, toate decesele cauzate de hiponatremia asociată exercițiilor fizice pot fi prevenite în proporție de 100%”, spune Dr. James Winger, medic de medicină sportivă la Loyola University Medical Center. Cu toate acestea, observăm hiponatremia în contexte noi, cum ar fi fotbalul american, canotajul și înotul pe distanțe lungi în ocean. Acest lucru este susținut de credința comună, dar eronată, că deshidratarea ușoară până la moderată în timpul exercițiilor fizice este dăunătoare pentru sănătate sau performanță.”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
AI 2% ȘANSE SĂ AI BILET LA ERAS TOUR
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA

Așadar, câtă apă ar trebui să beii?

„Bea doar dacă îți este sete și niciodată că trebuie să te forțezi să bei mai mult”, spune medicul Megan Schimpf. „O mulțime de alimente conțin apă, ceea ce ne ajută să atingem acest prag și puțini dintre noi sunt în pericol de a se deshidrata. Organismul are un sistem de reglementare foarte sofisticat care monitorizează hidratarea și apoi îți trimite un mesaj să bei atunci când ai nevoie.”

Excesul de exerciții fizice

Exercițiile fizice sunt o modalitate minunată de a te menține în formă și de a gestiona stresul, dar exercițiile fizice prea multe sau prea intense pot fi dăunătoare pentru sănătatea ta. „Oricine poate fi expus riscului de a face exerciții fizice excesive, nu doar sportivii”, spune Caitlin Lewis, medic de medicină sportivă. „Aceasta înseamnă prea mult exercițiu într-o perioadă scurtă de timp, ceea ce este foarte comun și poate apărea rapid. Uneori, suprasolicitarea se întâmplă la persoanele care tocmai încep un program și fac prea mult, prea repede.”

Potrivit doctorului Lewis, semnele de supra-antrenare pot include:

O senzație profundă de oboseală
Pierdere de energie
Răceli cronice, infecții și alte boli
Insomnie
Creșterea în greutate
Scăderea rezistenței
Pentru femei, pierderea menstruației (amenoree)
Recuperarea după supraantrenament poate dura până la două luni când începi din nou să faci exerciții fizice, începe ușor. „Recomand ca oamenii să colaboreze cu medicul lor, precum și cu un antrenor personal pentru a reveni treptat la exerciții fizice atunci când sunt sigure”, spune Dr. Lewis.

Prea mult somn

CDC recomandă ca adulții să doarmă cel puțin șapte ore de somn în fiecare noapte pentru o sănătate optimă, dar somnul prea mult, deși nu este la fel de frecvent ca și privarea cronică de somn este legat de o serie de afecțiuni, inclusiv diabetul și bolile de inimă. „Suprasomnul poate veni cu unele efecte secundare nedorite ca să nu mai vorbim de cele contraintuitive, inclusiv somnolență în timpul zilei. În unele cazuri, însă, dormitul excesiv în mod regulat poate fi un semn al unei afecțiuni de sănătate subiacente. Cantitatea exactă de somn care este cea mai bună pentru fiecare persoană variază, dar adultul mediu are nevoie, de obicei undeva între șapte și nouă ore de somn pe noapte. Dr. Ram recomandă, de asemenea, să renunți la butonul de snooze: „Cele 10 minute în plus de somn pe care ți le acorzi iar și iar și iar nu sunt somn productiv. Nu te vei simți mai odihnit dacă vei continua să tragi de ceasul deșteptător. În orice caz, tot acel somn întrerupt te va face să te simți mai amețit.”

Periajul agresiv al dinților

Periajul dinților de două ori pe zi este vital pentru o bună igienă orală, dar periajul excesiv și agresiv nu numai că nu este necesar, dar poate provoca daune grave gingiilor și smalțului dentar. „Pentru cei mai mulți oameni, periajul începe cu o periuță de dinți cu peri moi, cu mai multe perii, cu o pastă de dinți cu fluor care ajută la întărirea smalțului”, spune Andrew Thompson, DDS, PC. „Ar trebui să ții periuța la un unghi ușor și să periezi cu o mișcare blândă pentru a îndepărta placa, principala cauză a bolilor gingivale și a cariilor dentare, dacă ești prea agresiv și periezi prea tare sau prea mult timp, ai putea deteriora gingiile. Ar trebui să te speli pe dinți de cel mult două ori pe zi, timp de două minute și la cel puțin treizeci de minute până la o oră după ce ai mâncat, pentru a da timp salivei să neutralizeze orice acid rămas și să ajute la refacerea mineralelor în smalț.”

Obsesia de a mânca sănătos

Există un punct în care obsesia sănătății în special a dietelor și a alimentației „curate” devine periculoasă, iar alimentația din ce în ce mai restrictivă se normalizează. „Ortorexia este definită ca o obsesie nesănătoasă față de mâncarea sănătoasă”, spune Dr. Steven Bratman, care a inventat termenul în 1997. „Nu dieta este ortorexia, ci dieta care ar putea duce la ea. Cu cât dieta este mai extremă sau mai restrictivă, cu atât este mai probabil să ducă la ortorexie.”

„Am văzut absolut o creștere a numărului de pacienți ortorexici în calitate de terapeut nutriționist. Este aproape în creștere exponențială. Acum primesc în fiecare săptămână câte un nou client cu simptome de ortorexie. Este o problemă serioasă”, spune Dr. Karin Kratina, terapeut nutriționist. „

„Nu este nimic în neregulă în a fi vegetarian sau vegan. Cred că multe dintre aceste diete sunt valoroase în mod inerent. Problema este că am moralizat alimentația, greutatea, mâncarea și exercițiile fizice. Mâncarea a devenit prezentată din ce în ce mai mult ca fiind răspunsul.”